Na szybko - tu jest w wersji jarskiej ale można dołożyć mieso.
Czas :30 minut
Składniki :
20 dag ugotowanego makaronu Udon ( lub odpowiednio ugotować 2 porcje suchego )
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 szklanki ( pół puszki średniej lub cała mała ) pędów bambusa ( krojonych w słupki )
1 marchew
1 por ( biała część )
2 łyżki utartej na grubych oczkach tarki jarzynowej białej rzodkwi ( lub rzodkiewki )
sos chili słodko-kwaśny ( Tao-Tao )
sos chili z ananasem ( Tao-Tao )
sos sojowy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz czarny grubo mielony
cukier trzcinowy
1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru ( lub zamiennie mielony )
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki pokrojonego drobnego szczypioru
1 szklanka wody
Pokroić warzywa - marchew w cienkie słupki , papryki w paseczki, por w pól plasterki. Odsączyć bambus . W woku rozgrzać olej i wrzucić warzywa . Smażyć mieszając 10 minut. Dodać imbir .Wlać wodę i dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić koncentratem , sosem chili słodko-kwaśnym , sosem chili z ananasem , pieprzem , cukrem , sosem sojowym .Dusić jeszcze 5 minut . Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody , wlać do sosu i zagotować .
Makaron Udon wrzucić na 5 minut na wrzątek ( lub ugotować wg podanego na opakowaniu przepisu ) .Odcedzić . Ułożyć w miseczce lub na talerzu. Polać sosem . Posypać szczypiorem.
Można razem z sosem podać usmażoną pokrojoną w paseczki doprawioną na ostro pierś z kurczaka , schab lub małe pulpeciki .
dodane na fotoforum:
reni50 2011-07-11
pozdrawiam w nowym tygodniu, miłego popołudnia:)
jonna 2011-07-11
Bardzo to pracochłonne danie Buniu i chociaż wygląda smakowicie, chyba się nie wezmę za to....Na pewno moja strata.....
Pozdrawiam serdecznie i dalej będę się wczytywać w Twoje przepisy.....
bunia 2011-07-11
jonna- pracochłonne ? Pracy jest na 5 minut przy obieraniu i krojeniu warzyw , potem 10 minut smażenia gdzie trzeba co trochę zamieszać , a można robić w tym czasie coś innego .Nastawić wodę i wrzucić makaron-odcedzić . Sos zalany wodą dusi się sam . Doprawianie też minutę . W sumie szybciej niż panierować i usmażyć kotlety schabowe .
rudy13 2011-07-11
przyjemnie zajrzeć do Twojego "gara", zawsze coś pysznego tu zapodajesz ......
pozdróweczka ...... :))