Chutney z rabarbaru do mięs

Chutney z rabarbaru do mięs

Zawsze się zastanawiam jak by po polsku nazwać takie przetwory - dodatki. Co prawda robimy konfiturę z zielonych pomidorów lub dżem z czerwonej cebuli ale jakoś nie mogę się zdecydować. W końcu zawsze wychodzi na to ,że nazywam to chetneyem i tak już chyba zostanie. Bardzo podoba mi sie pomysł łączenia owoców z cebulą czy innymi warzywami w wersji pikantnej jako dodatku do mięs i wędlin .

Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"

https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/05/chutney-z-rabarbaru-do-mies.html

dodane na fotoforum:

siestala

siestala 2012-05-16

masz racje, to fantastyczny dodatek do mies. sama robie klasyczne chutney z mango a takze borowkowe ( jako dodatek do pieczonego indyka, tradycyjnie podawanego na swieto dziekczynienia w USA). rabarbar, ze swoja specyficzna kwaskowatoscia jest swietnym pomyslem!

bunia

bunia 2012-05-16

siestala- nie mów do mnie o chetneyu z mango- obżeram sie nim u dzieciaków - jak sie da to przywożę . Mam jeszcze trochę fantastycznego z czerwonej cebuli i borówek ( podobno to regionalny przysmak z Essex ) - musiała bym spróbować odtworzyć .A rabarbarowy jest super- zrobie jeszcze z jabłkami i żurawiną zamias rodzynek.

lila08

lila08 2012-05-16

świetny pomysł...nigdy nie robiłam z rabarbaru, mam w ogrodzie ...więc do roboty!

izka71

izka71 2012-05-16

Muszę spróbować w ogrodzie tego rośnie mnóstwo1 Pozdrawiam serdecznie!

ondra

ondra 2012-05-16

Jesteś genialna Buniu. Pozdrawiam :)))

jagoda8

jagoda8 2012-05-16

To mnie zaciekawiło...dziękuję za podpowiedź.
Dobrej nocki Tobie życzę.

lilaroza

lilaroza 2012-05-17

Dziękuję :):)

dodaj komentarz

kolejne >