Błagam - nie informujcie mnie w jakich warunkach Panga żyje , czym jest szprycowana i jaka to jest nie zdrowa . Trudno- wiele jest rzeczy które podobno szkodzą . I tak jest z Pangą .Bardziej wiarygodne dla mnie są inspekcje sanitarne UK i polskiego Sanepidu dopuszczające ją na rynek niż piszący dla sensacji dziennikarze .Szeptana propaganda typu ,,jedna Pani drugiej Pani powiedziała " nie przekonuje mnie . Gdyby Panga nie była zdatna do spożycia nie było by jej na rynku .A że jej konkurencyjność w oczy kole dystrybutorów innych ryb to dla mnie jasne . W każdym razie - ja Pangę jadam i dobrze mi z tym , a jak ktoś się boi niech użyje innej ryby.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/07/panga-mocno-paprykowa.html
Podałam do niej ,Pufki ziemniaczane" https://www.garnek.pl/bunia/21780577/pufki-ziemniaczane
dodane na fotoforum:
eliszka 2012-07-06
tak Panga jest chyba popularna , bo cena przystępna ja jednak namawiam do szukania polskich rybek , wakacje temu sprzyjają i do zamrażarki .
lucy36 2012-07-06
także jadam pangę i tilapię, może nie za często, ale cenię sobie smak, szczególnie tej drugiej. Danie wygląda wspaniale.
bunia 2012-07-06
eliszka- ja rybki kupuję cały czas . Już bardzo dawno nie kupowałam Pangi. Staram się zmieniać rodzaj ryb jakie kupuję - i słodkowodne i morskie , i bałtyckie i atlantyckie . W sumie przy tych ilościach ( na 2 małe porcje ) jakie kupuje to nawet cenna nie gra roli bo czy zapłacę za rybę na obiad 5 czy 8 zł to nie różnica - najwyżej wyrównam to sobie innym obiadem . A Pangę kupiłam tym razem przez upały - nie chciało mi się jechać do rybnego i kupiłam w osiedlowym sklepie .
bunia 2013-03-22
irusia- zlituj się !!!!! Od lat jakieś dziwne lobby ant pangowe usiłuje przekonać wszystkich , ze panga i Tilapia nie nadają sie do jedzenia . I od lat obie te ryby przechodzą wszelkie testy przeprowadzane we wszystkich krajach . Zmowa ogólno światowa czy co ? Tak sie składa że mam znajomych którzy pracuja w Sanepidzie -- mogę Cię zapewnić , że nasz bałtycki dorsz jest bardziej skażony niż Panga czy Tilapia.
Sprawa jest prostsza niż się nam wydaje. Rybacy europejscy walczą z rybami eksportowanymi z łowisk afrykańskich czy azjatyckich bo konkurują one cenowo z tym co oni odławiają .
A jeśli chodzi o drugą z ryb Tilapię to jest to ryba hodowlana tak jak karp i w Polsce są już fermy Tilapii.
Wracając do tytułu linku który mi wstawiłaś -- zdecydowanie wiem co jem i daję soba manipulować ( masło podobno też było nie zdrowe ) :)