Czyli po prostu Ananasowa ryba . Zafascynował mnie pomysł wykorzystywania ananasa we wszelkiego rodzaju salsach. Przy okazji eksperymentów z kuchnia portugalską natknęłam się na kilka nietypowych jego użyć. A potem w anglojęzycznej kuchni karaibskiej zobaczyłam, że jest zestawiany z rybą . Spróbowałam odtworzyć taką wyspiarską marynatę ananasowo- pikantną . Mają rację ci co to wymyślili. Nawet spolszczona wersja jest pyszna .Ciekawe jak by smakowała upieczona w liściach bambusa czy chlebowca ?
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/07/pineapple-fish.html
dodane na fotoforum:
kofta73 2012-09-26
Uwielbiam schabowego z ananasem i żurawinką,
ale rybki nie jadłam jeszcze na owocowo :D