Jedno zdrowsze od drugiego .Mocny wołowo -drobiowy bulion ugotowany z dużą ilością warzyw podany z kaszą jaglaną ugotowana na sypko . Idealne połączenie dla dzieci , rekonwalescentów , chorych i smakoszy przede wszystkim .Żaden wymyślny przepis- gotujemy po prostu dobry bulion i osobno kaszę i łączymy na talerzu.
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/08/bulion-z-kasza-jaglana.html
dodane na fotoforum:
izolek 2012-08-15
Stare dobre buliony.
Babcia opowiadała jak gotowane były buliony;
wołowina z kością, prawdziwa kura (kogut)
itd. W słoikach robiła się galareta i na takiej
bazie robione były zupy.
Ja pamiętam buliony w których były kluseczki
lane, kostki z kaszy mannej, ryż itd.
A kiedy ktoś chorował to do bólu był katowany
bulionami!!!
Pozdrówki.
bunia 2012-08-16
izolek- no to ja właśnie ,,katuję" . Mama coś z żołądkiem nie tak miała - ( nawet wiem czemu to jest tak jak się córki nie słucha i kupuje latem w miescie wędzoną makrelę - ja nie jadłam i jest ok. - a Mama miała sensacje ) -To za karę bulion z kaszą 5 razy dziennie jadła po trochę ( ja tylko na obiad :)) - nie żeby narzekała ale chyba ma już dość.