Kiedyś czytałam o kuchni łużyckiej i zaciekawiła mnie potrawa Lausitzer Brühmauke . Co prawda w oryginale chodziło o wołowinę ale pomysł na takie puree tak mi sie spodobał , że nie omieszkałam go wykorzystać ( zresztą dodatkiem do głównego dania była w oryginale pieczona biała kiełbasa ).
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/08/uzyckie-puree-z-biaa-kiebasa.html
dodane na fotoforum:
izka71 2012-08-18
Jestem w Twojej pamięci, Ty żyjesz w mojej bez zmiany, Nawet, gdy jesteśmy zajęci, Biegniemy do siebie myślami. Dziękuję ,że o mnie pamiętasz, Dziękuję za wpisy, za słowa. Że czas swój dla mnie poświęcasz, Co jakiś czas od nowa!POZDRAWIAM !
rybka11 2012-08-18
Miłego weekendu dużo słońca:-)))
krynia2 2012-08-18
Jutro przymierzę sie do tego dania bo mam białą kiełbasę..............pozdrawiam.
bunia 2012-08-18
krynia2- spróbuj - to puree majerankowe jest naprawdę fajne . A jak masz robić więcej to można ziemniaki ugotować osobno z marchewką ( marchew potem wyjąć , a ziemniaki odcedzić ) , białą podgotować tylko w małej ilości wody ( potem wywar doprawić - trochę dodać z majerankiem do ziemniaków i utłuc.