To taka sezonowa wersja ,, Rosołu po czesku " czyli mocnego rosołu podawanego z ziemniakami .Złociste -aromatyczne kurki doskonale wpasowują się w ten smak . Można nawet wykorzystać mrożone kurki duszone na małej ilości masła .
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/08/roso-z-ziemniakami-i-kurkami.html
dodane na fotoforum:
rybka11 2012-08-19
o nigdy nie widziałam takiego rosołu pozdrawiam:-)))
zuza99 2012-08-19
Bywam czesto w Czechach ale nie jadlam nigdy takiego rosolku a szkoda napewno smaczny
Ale Czesi zawsze do rosolu dodaja troszke czosnku ,rosol jest bardziej wyrazisty ,mnie smakuje.
bunia 2012-08-19
zuza99- mnie Babcia nauczyła - podobno dostała ten przepis jeszcze przed wojną . Musze spróbować z tym czosnkiem.
rybka11 2012-08-19
Polecam z czosnkiem zawsze dodaję,ziele angielskie,liść laur,dużo warzyw por seler marchew pietruszka a na końcu jak wyłączam dodaję czosnek posmakujesz i polubisz:-)))