Czemu perski ? Bo pierwszy raz o pilawie przeczytałam w historycznej książce o Persji. Wtedy była to tylko enigmatyczna notatka nie wiele mi mówiąca ( byłam nastolatką ) .Ale zafascynowała . Potem kiedy potrawy z kuchni świata zaczęły docierać do nas pilaw był jedną z pierwszych potraw które zaczęłam robić. Nie zawiódł mnie - nadal pozostaje jedna z moich ulubionych potraw kuchni arabskiej.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/10/perski-pilaw-z-kurczakiem.html
dodane na fotoforum:
wandy 2012-10-11
Przyznam ze bardzo ciekawy jest ten przepis. U mnie w miescie troszke trudno trafic na dobre oleje(nie poprostu odpowiedniego sklepiku). Jak mam okazje to zawsze sie zaopatruje,mam np.olej z sezamu wiec chyba moglabym zastapic ten z pestek winogron. A moze sie jeszcze wybiore do Bielefeld,tam szybciej dostane np. szafran czy olej z pestek winogron.
Pozdrawiam slonecznie. Wanda
bunia 2012-10-11
wandy- nie używaj oleju z sezamu - on jest tylko do doprawiania nie da sie na nim smażyć bo ma bardzo intensywny smak. To bardziej przyprawa niż olej.
Ja kupuje z pestek winogron - on wcale nie jest jakiś specjalny ( tłoczy sie go niejako przy okazji robienia wina ) . Mozesz spokojnie używać wszedzie tam gdzie ja pisze z pestek winogron - olej słonecznikowy . Zamiast szafranu który jest drogi mozesz kupic kurkumę ( barwi też na żółto) bo z szafranem trzeba bardzo ostrożnie - daje się 3-4 nitki i to starczy dla koloru bo jak sie da wiecej to ma gorzki posmak.A pilaw jest pyszny- spróbuj kiedyć.
izolek 2012-10-11
A ja po prostu lubię pilaw.
Najczęściej taki "na winie".
Dobry ryż, dobry bulion, ew. warzywa czy miesięso,
przyprawy i cierpliwie podlewam po troszkę.
Proste i dobre danie jednogarnkowe.
Może to profanacja ale...trudno!
Smaczności.
krynia2 2012-10-11
Nigdy nie robiłam tej potrawy więc czas .............
jonna 2012-10-28
Podziwiam Twoją "twórczość", gastronomiczną......Za ryżem nie przepadam, nie wiem dlaczego, ale tyle smacznych potraw można zrobić z ryżem, że może się przekonam do niego.....