Żurek to jedna z tych zup które doskonale nadają sie na zimowe dni . Robię go w wielu wersjach . I taki ,, pośpieszny" gdzie udoskonalam ten z torebki i taki prawdziwie domowy z zakwasu .Z jajkami i bez . Na bogato i oszczędnie . Świąteczny i codzienny. Zależy kiedy go robię i co mam w lodówce . Dziś padło na taki na końcówce zakwasu , który stał w lodówce i białej kiełbasie którą kupiłam by sprawdzić producenta czy będą smaczne.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/12/zurek-z-duszonymi-warzywami-na-biaej.html
dodane na fotoforum:
babcia1 2012-12-10
oj pyszny żurek bardzo lubię ..tylko rzadko trafiam na naprawdę smaczna białą kiełbaskę..
bunia 2012-12-10
babcia1- ja do tej pory mia łam jedno miejsce na białą - była dobra . Ostatnio Mama odkryła nowy sklep prywatny gdzie jest taki wybór mies i wedlin , ze głowa boli . Tak po trochę próbujemy rózne rodzaje . Ostatnio nawet salceson biały jadłam choć nie lubie . A biała genialna - jutro kupujemy na Święta .
jonna 2012-12-10
Żurek Knorra, jest u nas, ale w Niemczech, nie widziałam....Widocznie nie lubią....Pozdrawiam Buniu.....