Herbaty jako przyprawy używam od dawna .Doskonale sprawdzają się łagodne ( jaśminowa, pomarańczowa itd.) w stosunku do ryb i drobiu. Do mięs potrzeba czegoś mocniejszego tak by garbniki z herbat ,, przebiły się " przez smaki innych przypraw.
Postawiłam na Earl Grey a w zasadzie jej ,, damską " odmianę- Lady Grey (czarna herbata z dodatkiem skórki pomarańczy i cytryny z lekkim aromatem cytrusowym ).
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/04/karkowka-z-nuta-earl-grey.html
dodane na fotoforum:
izolek 2013-04-13
To prawda herbata jako przyprawa sprawdza się doskonale a może ja po prostu lubię aromat dobrej herbaty - jestem stara herbaciarą.
Pozdrówki.
bunia 2013-04-13
izolek- to tak jak ja - aromat dobrej herbaty robi na mnie większe wrażenie niż dobre perfumy :)
bunia 2013-04-15
Bahus - nie da rady :) .Assam to dobra herbata ale bez dodatków a tu o smaku marynaty decydowały również bergamotka z Earl Grey i pomarańcza i cytryna z Lady Grey.Wiem , że Earl Grey wiele osób nie lubi przez ten cierpki smak ale w marynacie to znika , a lekkie smaczki wpływają na marynatę .Ale może masz rację wypróbuj najpierw marynaty z normalną czarną herbatą - jak Ci posmakują to skomponujesz swoje dodatki :)