Od lat eksperymentuję z tym pochodzącym z kuchni bułgarskiej daniem. Pierwszy raz jadłam giuwecz w latach 60-tych kiedy zrobił je mój Tata. Nie mam pojęcia jak trafił na przepis .W każdym razie ugotował prawie zgodny z oryginałem.
Ja od lat robię ,, lżejsze\" wersje . W zasadzie robię coś pomiędzy leczo a giuweczem. Dużo różnych jesiennych warzyw i mało mięsa ( lub wcale a zamiennie chuda kiełbasa ).
Moim zdaniem jest pyszny .
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni\"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/09/jeszcze-jeden-giuwecz-wg-buni.html
dodane na fotoforum:
wiska 2013-09-10
Lubię leczo, więc i giuwecz by mi smakował:), też wolę więcej warzyw niż mięsa...pozdrawiam!
babcia1 2013-09-11
też zapisuję sie do grona więcej warzyw niż mięska ..wygląda przepysznie.
izolek 2013-09-12
Moje ulubione wariacje warzywne; bez mięsa i kiełbasy najlepsze;
leczo, giuwecz, peperonata czy jak tam zwał.
Pozdrówki.