Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,,

Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,,

Z reguły robię kaszę na smaku grzybowym w lżejszej wersji ( tzn. gotowaną na smaku grzybowym z dodatkiem podsmażonej na maśle cebulki ).
Chciałam jednak odtworzyć przepis na kaszę w najstarszej formie . Tak jak ją najprawdopodobniej gotowano w czasach historycznych.
Bo to przecież kasza a nie ziemniaki jest naszym historycznym daniem.
Taka kasza była całym posiłkiem , co najwyżej podawano do niej zsiadłe mleko .
Lekkim odstępstwem od oryginału jest pewnie natka pietruszki bo raczej ,,zieleniną \" w tamtych czasach potraw nie posypywano.

Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,

https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/10/kasza-jeczmienna-z-kurnej-chaty.html

dodane na fotoforum:

polo11

polo11 2013-10-27

pysznie wygląda - faktycznie kasza jest niedoceniana

watroba

watroba 2013-10-27

lubię kasze , lecz moja rodzina ma ma nią długie zęby , pozdrawiam ...

izolek

izolek 2013-10-27

O kurcze...nie wiedziałam, że gotuję kaszę na sposób historyczny.
Ale ja gotuję tak jak Babcia (1895), a Ona pewnie tak jak jej Babcia...no i mamy historię.
W naszej rodzinie na szczęście jadło się i nadal je wszystkie kasze.
Pozdrówki.

bunia

bunia 2013-10-27

izolek- u mnie też tak zawsze było. Bawi mnie odtwarzanie tych starych przepisów . Jak czasem zaczynam coś robić to dopiero uzmysławiam sobie , że morele suszone to u nas w średniowieczu pewnie były ale ziemniaki to już nie .

dodaj komentarz

kolejne >