Można robić w wersji wegetariańskiej lub na bulionie drobiowym. Doskonała propozycja gdy ma się zamrożony lub ugotowany wywar. Chciałam zrobić z samego Topinambura , ale mam go za mało więc połączyłam z ziemniakami.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/11/zupa-z-topinamburu-z-ziemniakami-na.html
dodane na fotoforum:
babcia1 2013-11-20
Widzę że coraz częściej używasz topinambura ..ja jeszcze nie próbowałam go mam zamiar go posadzić ale nie wiem czy jest różnica między białym a różowym bo ponoć ten o zabarwieniu różowym skórki jest gorzki ..i nie jadalny może ty się wypowiesz jeśli go już kupujesz? proszę o opinię ..
bunia 2013-11-20
Po raz pierwszy kupiłam właśnie ten różowy. Nie jest gorzki. Te które kupiłam były wielkości średnich ziemniaków. Sprawdzam co się da z nich zrobić. Niestety już dziś zużyłam resztę. Jak się uda to kupię znowu bo chcę sprawdzić jeszcze surówki, jarzynkę ( jak kalarepkę ), puree i frytki .
alia19 2013-11-20
Jak wygląda ,gdy rosnie?Mam jakąś roślinę w ogrodzie ,ale nie wiem czy to topinambur?Wysokie badyle ,a na wierzchołku żółty kwiatek,Nie mam zdjęć!
bunia 2013-11-20
alia19 zobacz tu http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,10362619,Slonecznik_Topinambur_zamiast_ziemniaka.html