Polecam wszystkim którzy gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno obrumienionych warzyw i przyprawami jak do rosołu.
Mięso dzięki temu jest smaczniejsze i pozostaje nam aromatyczny wywar na bazie którego można zrobić doskonały sos i zupę.
Gotowałam w ten sposób łopatkę bez kości , którą podałam w sosie musztardowym, a wywar który został użyłam na ten krupnik.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/03/krupnik-jaglany-na-rumianym-wywarze.html
dodane na fotoforum:
wrobel3 2014-03-02
W słońcu, w deszczową pogodę, w smutnych dniach oraz radości, dajemy sobie moc radości. Gdy jesteś - świat się śmieje. Słońce świeci, wiatr nie wieje.
SMAKOWITEJ NIEDZIELI ŻYCZĘ ;)
izolek 2014-03-02
Tak właśnie gotuję ale krupniczek jaglany czy ryżowy tylko na indyku lub kurczaku. Na wieprzowinie to np. kapuśniak z kiszonej kapusty.
No ale co kto lubi...
bunia 2014-03-02
Wywar wieprzowy tylko z chudego mięsa i bez kości - no i zarumienione warzywa wtedy zupełnin się nie czuje że to wieprzowina . Inaczej przeszkadza mi i tłuszcz i zapach gotującej się wieprzowiny z kością. Tu jak byś spróbowała smakuje jak na bulionie wołowym