Ostatnio polubiłam przygotowywanie małych nototenii . Smaczne rybki wielkością akurat na 1 osobę. Skrobię , marynuję i smażę albo w całości , albo fileciki.
Ryba ma białe smaczne mięso bez intensywnego rybiego zapach. Doskonale łączy się ze składnikami marynaty, sosów lub innych dodatków.
Dziś nototeni towarzyszą pieczarki .
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/03/nototenia-w-pieczarkach.html
dodane na fotoforum:
babcia1 2014-03-28
a ja takiej rybki jeszcze nie spotkałam w naszych stronach..
bunia 2014-03-28
Poszukaj - warto- wygląda podobnie do okoni - u mnie ostatnio nototenia i antar ( równie dobry a może lepszy) są na okrągło. Zadowolona jestem bo jak kupowałam to nawet miętusy świeże były.
bunia 2014-03-29
Bahus - zrobiłam do niej tylko sałatę z prostym sosem śmietanowym ( cukier, sok z cytryny, sól , śmietana ) i polałam sałatę bezpośrednio przed podaniem żeby była chrupiąca.
Ziemniaczki z wody - miały być z koperkiem ale ,, wyszedł,, - były z natką pietruszki.