Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Jajka na twardo w sosie pomidorowym :
Proste, tanie, szybkie, smaczne . Jeśli sytuacja nas zmusza do zrobienia szybkiego ( lub taniego obiadu ) to jajka we wszelkiego rodzaju sosach są akurat. Wedle upodobania można robić sos : musztardowy, chrzanowy, koperkowy, grzybowy Czas : 15 minut
Składniki :3 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
¾ szklanki bulionu ( wywaru z warzyw , lub wody + ½ kostki bulionu
drobiowego czy warzywnego Knorra )
¼ szklanki słodkiej śmietanki
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
zioła wg uznania ( można dodać Np. oregano czy zioła prowansalskie
lub zostawić sos bez dodatku ziół )
Jajka ugotować na twardo .W tym czasie kiedy jajka się gotują roztopić w rondelku masło. Wsypać mąkę i wymieszać ją . Powoli wlewać chłodny bulion . Dodać przecier pomidorowy i śmietankę .Dobrze rozmieszać by sos był gładki . Doprawić do smaku .
Obrać jajka ze skorupek, przekroić na połówki . Podawać w sosie ( po 3 połówki na osobę ) z ziemniakami i surówką .
dodane na fotoforum: