Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Ziemniaki pieczone z masłem i serem :
Z angielskiej kuchni .
Doskonałe ! Niby zwykły ziemniak , a jak smakuje . Zdecydowanie polecam .
Czas : ok. 1-2 godzin ( zależy od wielkości ziemniaka .
Składniki :4 duże ziemniaki
masło
12 łyżek utartego sera Chedar
Ziemniaki naciąć z wierzchu na krzyż do połowy grubości . Na blaszkę do pieczenia wlać wrzątek ( na wysokość ok. 10 cm . Włożyć w nią drugą blaszkę obróconą dnem do góry i położyć na niej ziemniaki . Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika . Piec ok. 1 godziny . Zdjąć folię i dopiec do miękkości . Zależnie od wielkości ziemniaków od 30 minut do 1 godziny . gdy są już miękkie ( sprawdzać widelcem w przecięciach by nie uszkodzić ziemniaka ) wyjąć . Naciąć ponownie prawie do końca . Nacisnąć od dołu by się rozchyliły. Natychmiast podawać . Jeść wkładając w nacięcie masło i wsypując utarty Chedar .
dodane na fotoforum: