Polewka chlebowa Buleńki

Polewka chlebowa Buleńki

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php


Polewka chlebowa Buleńki :

Gwoli wyjaśnienia : Buleńka to moja Prababcia ( nazywana tak w dzieciństwie dla odróżnienia od Babci ). Nie mam pojęcia z jakich regionów Polski zupa ta pochodzi i czy to przepis na post , czy ,,Bieda zupka „. Jakoś tak zakorzenił się w domu i od czasu do czasu jest używany . Zupa smaczna pod warunkiem , że dobrze się ją doprawi .
Czas : 30 minut

Składniki :6-8 kromek pszennego chleba ( może być czerstwy )
3 cebule
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
kminek mielony
kminek nie mielony
pieprz mielony
sól
½ szklanki słodkiej śmietanki
4 żółtka
8 plastrów białego sera
1 litr wywaru warzywnego ( lub 2 kostki bulionu warzywnego Knorra
i woda
½ pęczka usiekanego szczypiorku

Cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto na oliwie . W garnek wrzucić pokrojony chleb, czosnek i usmażoną cebulę . Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut . Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą , pieprzem , mielonym kminkiem . Dodać masło , śmietankę . Zagotować . Podawać kładąc na nalaną zupę pokrojony w kostkę biały ser , żółtko , posypując kminkiem i szczypiorkiem .
W wersji nie postnej można gotować zupę na bulionie wołowym , będzie smaczniejsza ( lub używając kostek bulionu wołowego Knorra ).

dodane na fotoforum:

pamela5

pamela5 2008-08-30

Czy mogłabyś napisać przepis pod tym zdjęciem? Cudnie i oryginalnie to wygląda. Jestem ciekawa jak smakuje w rzeczywistości:-))

puska83

puska83 2008-08-30

dokladnie :) dziel sie przepisami :)
wyglada przesmakowicie !!!

pamela5

pamela5 2008-08-31

Rewelacyjna jest Twoja galeria...bardzo ciekawa i "smaczna" :-))

pamela5

pamela5 2008-08-31

Już teraz wiem i będę tam zaglądła:-))))

bunia

bunia 2008-08-31

Dziękuję i zapraszam .

dodaj komentarz

kolejne >