Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Tajska wariacja na temat zupy rybnej:
Dwa w jednym . Bardzo lubię zarówno zupę rybną jak i kuchnię tajską . A od tego już tylko krok by poeksperymentować .
Czas : 45 minut
Składniki :1 dzwonko z łososia
1 ½ kostki bulionu rybnego Knorra
3 porcje makaronu ryżowego wstążki
1 zielona papryczka chilli
3 plasterki ananasa z syropu
½ czerwonej papryki konserwowej
garść usiekanej w paseczki sałaty lodowej
2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
1 łyżeczka zielona pasty chilli
2 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki oleju sezamowego
3 szklanki wody
Zagotować wodę z kostką bulionową . Włożyć umyte dzwonko łososia. Gotować 15 minut. Wyjąć , pozbawić ości i skóry. Mięso rozdrobnić . Na oliwie obsmażyć przez 3 minuty sałatę , paprykę chilli, paprykę konserwową , ananas , wrzucić do wywaru . Gotować 5 minut. Dodać mięso z łososia . Zupę doprawić przyprawami i mlekiem kokosowym . W osobnym garnku zagotować wodę , wrzucić do niej makaron ryżowy, zestawić z gazu, przykryć i trzymać we wrzątku 5 minut. Odcedzić . Na talerzach układać porcje makaronu , zalewać zupą .
dodane na fotoforum:
bozenna111 2008-08-30
O mamusiu... juz nie moge wiecej ogladac...mam slinotok!!
ciekawa jestem tylko, kto jest ten szczesciarz , dla ktorego gotujesz? Docenia?Dziekuje?
PYSZNIE to wszystko wyglada:))
Pozdrowienia z daleka - Bozena
bunia 2008-08-30
Jeśli pytasz o ślubnego to niestety patrzy z góry ( doceniał , też lubił stać przy garach - doceniał ). A na co dzień gotuję na 2 osoby dla Mamy i siebie ( teoretycznie bo mam 4 dorosłych dzieci z rodzinami i grono znajomych - i wszystkim jakoś dziwnie po drodze koło mojego domu w porze obiadu). Ale nic to - lubię takie niespodziewane gotowania na większe grono ).Pozdrawiam.