Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Racuchy malinowe :
Smaczne placuszki . Doskonałe na letni obiad .
Czas :30 minut
Składniki :
50 dag malin
2 jajka
1 duża śmietana ( 1 ½ szklanki )
¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
szczypta soli
2 łyżki cukru + cukier do posypania
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego ( lub cukier waniliowy )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
bita śmietana
Żółtka zmieszać ze śmietaną , jogurtem , proszkiem do pieczenia, aromatem waniliowym , mąką , szczyptą soli . Dodać ubitą z cukrem pianę z białek . Wymieszać. Włożyć umyte i odsączone maliny ( ok. 15 dag odłożyć do posypania racuchów ). Delikatnie zamieszać. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać z bitą śmietaną , posypane cukrem i malinami .
Ja dodaję aromat waniliowy ( nie olejek ), ale jak ktoś nie ma to można dać cukier waniliowy .
dodane na fotoforum:
alinaala 2008-08-31
o! wlasnie o tym myslalam! ;)
bunia 2008-08-31
Lubię racuchy. Pakuję w nie wszystkie sezonowe owoce. A po sezonie nawet te z puszki. Pyszne są z brzoskwiniami .A dziś wnuki doniosły mi jeżyny. Pewnie będzie jeżynowy tydzień , na przemian z kabaczkami i cukinią które czekają na przerobienie.