Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Puree ziemniaczane z brzoskwinią i morelami :
Dodatek do ,, Karkówki z słonecznym chetneyem „ i innych dań Np. mięs czy kurczaka z grilla w skład których wchodzą brzoskwinie .
Czas : 30 minut
Składniki :4 średnie ziemniaki
6 suszonych moreli
1 połówka brzoskwini z syropu
1 łyżka masła
2 mini kostki Smażona cebulka Knorra
½ łyżeczki soli
szczypta kurkumy
Ziemniaki obrać , pokroić w ćwiartki . Morele pokroić w paseczki i dodać do ziemniaków , zalać wodą i osolić . Gotować do miękkości . Odcedzić . Dodać masło , pokrojoną drobno brzoskwinię , rozkruszone mini kostki Smażonej cebulki. Zrobić puree . Wsypać kurkumę i dokładnie wymieszać tak by całe puree nabrało złocistego koloru .
Podawać formując kształt półkuli i obkładając zielonymi listkami Np. pietruszki czy mięty ( tak by przypominało kwiat ).
Gwoli wyjaśnienia : dlaczego używam do puree mini kostek cebulki Knorra zamiast podsmażonej cebuli . To proste . Podsmażoną cebulkę w potrawie widać , a nie gra mi ona z daniem kolorystycznie , zaś mini kostki nadają smak cebulki a nie zmieniają kolorytu potrawy . I tyle . Dla mnie jest to argument do ich użycia. A jeśli ktoś woli z podsmażoną cebulką to proszę bardzo .
Najlepiej podawać w zestawie : Karkówka ze słonecznym chetneyem, Sałata Lollo Rossa z brzoskwinią i Aperitif z ajerkoniaku z brzoskwinią .
dodane na fotoforum: