Gruszki faszerowane serem pleśniowym

Gruszki faszerowane serem pleśniowym

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php


Gruszki faszerowane
serem pleśniowym :

Wytrawna przystawka . Specyficzny smak – dla miłośników serów pleśniowych .
Czas : ½ godziny

Składniki :2 gruszki
½ sera Danablu
1 łyżka białego sera
1 łyżka gęstej śmietany
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki usiekanego koperku
Sok z ½ cytryny

Ser pleśniowy, biały, śmietanę , 2 łyżki mielonych orzechów utrzeć razem na masę . Gruszki obrać , przekroić na połówki wyciąć gniazda nasienne. Zalać woda z dodatkiem soku z cytryny i gotować przez 10 minut , aż zmiękną . Wyjąć . Ostudzić . Z sera zrobić 4 kulki i włożyć je w miejsca po gniazdach nasiennych . Kulki farszu obsypać koperkiem i pozostałą łyżką mielonych orzechów .

Podawać schłodzone jako samodzielną przystawkę .
Gruszki nie mogą być słodkie , raczej z tych kwaskowatych .

dodane na fotoforum: