Oswajam gotowanie na parze. Bardzo długo nie odpowiadał mi ten sposób przygotowywania potraw, do czasu kiedy odkryłam, że woda z dolnego pojemnika parowaru lub dolnego garnka zestawu po zakończeniu gotowania to doskonała baza na lekki sos lub zupkę do popicia. Przecież do tej wody właśnie skapują wszystkie smaki z warzyw , ryb czy mięsa gotowanych piętro wyżej.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/10/nototenia-na-parze-z-cytrynowym-sosem.html
dodane na fotoforum:
yanisia 2014-10-24
Ja zawsze wylewam tę wodę:) nigdy jej nie uzywam:) ale rybki kocham wszystkie:):):)
bunia 2014-10-24
Spróbuj kiedyś tego wywaru - wlewam na dół nie za dużo wody i wrzucam do niej zawsze kawałki warzyw lub ziół - potem można go wykorzystać . Jak spróbujesz to przekonasz się ile smaku przechodzi do wody z tego co się gotuje na górze.