Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php


Grzyby marynowane :

Doskonały dodatek do sosu tatarskiego , mięs , wędlin . Zrobione w domu są najlepsze . Trzeba tylko mieć w rodzinie grzybiarza , który lubi i umie zbierać grzyby
Czas : 1 godzina

Składniki :2 kg grzybów małych lub średnich ( same kapelusze )
1 szklanka octu 10 %
3 szklanki wody
12 liści laurowych ( po 2 na słoiczek )
24 ziarna ziela angielskiego ( po 4 na słoiczek )
3 łyżeczki gorczycy ( po ½ łyżeczki na słoiczek )
2 cebule
½ łyżki soli
½ łyżki cukru

Grzyby oczyścić , umyć , zalać wodą i zagotować . Gotować 5 minut .Odcedzić . Zalać ponownie osoloną wodą ( 1 łyżeczka soli ) i gotować 20 minut . Odcedzić .Ułożyć w słoiczkach . Zagotować zalewę . Wodę , ocet , ziele angielskie , liście laurowe , gorczycę , sól , cukier , pokrojoną w talarki cebulę . Gotować 5 minut . Zalać grzyby w słoiczkach gorącą zalewą . Zamknąć słoiczki . Wekować 5 minut .

dodane na fotoforum:

motyl81

motyl81 2008-09-07

Jeden z moich nalogow....

bunia

bunia 2008-09-07

A ja właśnie wczoraj zamarynowałam tegoroczne. Córka z zięciem byli na grzybach ( grzyby przywieźli -do zrobienia - a dzielić się będziemy pół na pół .Nie jestem przekonana czy to sprawiedliwe. Muszę to przemyśleć. Ale grzyby już zrobiłam.)

pinecha

pinecha 2009-01-14

lubię zbierać grzyby, ale jeszcze bardziej to je jeść :-)

dodaj komentarz

kolejne >