Kurczak Malibu Daniela ( czyli mojego syna ):
Kurczak o posmaku migdałowym z ryżem i surówką z selera .
Czas :1 godzina
Składniki :2 piersi z kurczaka ( 1 podwójna )
4 łyżki płatków migdałów
1 kieliszek ( od wina ) Malibu
sól
pieprz mielony
papryka mielona ostra
1 łyżka sosu słodko –kwaśnego chili
1 łyżka sosu sojowego
masło
oliwa
20 dag ryżu ( 2 woreczki )
1 puszka kukurydzy
½ łyżeczki kurkumy
½ szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki bulionu drobiowego
Knorra )
1 mały seler ( lub ½ dużego )
1 marchewka
1 jabłko
garść rodzynek
1 śmietana gęsta , kwaśna ( mała )
sok z ½ cytryny
cukier
Kurczaka pociąć na kawałki . Natrzeć solą , pieprzem , papryką, skropić sosem sojowym i sosem słodko –kwaśnym chilii , oliwą , posypać płatkami migdałów .Zostawić w lodówce na 2 godziny . Usmażyć na mieszance oliwy z masłem .Podlać Malibu i dusić na średnim ogniu do miękkości .
Ugotować na sypko ryż . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy . Wlać bulion . Włożyć ryż , odsączoną kukurydzę . Dodać kurkumę . Dobrze wymieszać . Włożyć masło . Chwilę dusić by ryż wchłonął bulion .
Seler , marchew, jabłko umyć , obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach .Wymieszać .Skropić sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i zostawić na 10 minut , odsączyć , dodać do warzyw . Dodać śmietanę . Doprawić solą , pieprzem i cukrem do smaku .
dodane na fotoforum: