Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Salaterka z cukinii :
Doskonały pomysł na ozdobne podanie korniszonów, pomidorków koktajlowych, grzybków marynowanych, czarnych oliwek itp.
Czas : 20 minut
Składniki :
1 duża cukinia
kawałek marchewki ( białej rzodkwi lub korniszon )
liście selera lub zielonej pietruszki
½ szklanki octu
1 litr wody
Cukinię umyć i przekroić na pół wzdłuż . Wydrążyć miękki środek. Brzegi ponacinać małym nożykiem tak by tworzyły się ząbki .Ocet wymieszać z wodą. Cukinie zanurzyć w zakwaszonej wodzie i zostawić na 10 minut ( nie będą żółkły jak dłużej postoją ) .Wyjąć z wody , osuszyć , układać korniszony ( lub to co tam ma być ).Dekorować różyczką z marchewki ( białej rzodkwi do grzybków- czarnych oliwek , lub korniszona do pomidorków ) i liśćmi selera. Paterę na której mają leżeć przykryć białymi , papierowymi , ażurowymi serwetkami i ułożyć na nich napełnione cukinie.
dodane na fotoforum:
maniusk 2008-09-07
http://www.garnek.pl/maniuska53/2874346/dla-babciagramolka-bunia-300
Gratulacje za 300 bardzo smacznych fotek:)))
diabelek 2008-09-07
bardzo pomyslowo!!!.......a to ogoreczki kiszone?jak tak to mniam,mniam uwielbiam takie polskie kiszonki;-))) milutkiej niedzielki;-)
bunia 2008-09-08
Pamelko - a proste to jak drut. Zobacz sobie , właśnie wrzuciłam link do przepisu. 5 minut roboty. Zdolności nie trzeba żadnych . Potrzebna cukinia i nożyk.