Rosół o smaczku orientalnym -na skróty

Rosół o smaczku orientalnym -na skróty

I znów wracam do sprawdzonego przepisu: Rosół z makaronem

Odgrzebałam stary przepis na rosół . Spisywałam go i robiłam zdjęcie jakieś 4 lata temu. Chyba przyszła pora na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia.

Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa.

Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki.
* Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu:

-gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny ( nie miałam kury ani indyka)

-zrezygnowałam z kostek bulionowych bo bardzo się ich smak ostatnio zmienił- mam wrażenie , że po tej całej nagonce na glutaminian zmieniono go na coś innego co zdecydowanie mi nie odpowiada ( doprawiam domową jarzynką )

-wykorzystuję przy gotowaniu pomysł podpatrzony w jakimś programie kulinarnym by co chwilę ( po doprowadzeniu do wrzenia) rosołu zimną wodą tak by nie gotował sie, a tylko lekko ,, pyrkał,,

- po ugotowaniu odlałam 2,5 łyżki wazowej rosołu do tej potrawy i doprawiłam sosem Teiryaki- ma być lekko kwaskowy

- podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania

- jak zwykle wykorzystuję część bulionu , mięso i warzywa na inne potrawy Zmęczone udka i coś jeszcze

-dodałam duży kapelusz suszonego podgrzybka lub 2 mniejsze


- posypuję drobno usiekanym szczypiorkiem o kuchnia orientalna lubi takie zestawienie smaków

Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,

https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2015/03/roso-o-smaczku-orientalnym-na-skroty.html

dodane na fotoforum:

krycha2

krycha2 2015-03-12

Wyszedł wspaniały i zapewne smaczny rosołek...

steve62

steve62 2015-03-14

O ROSOŁKU MOŻNA BY GODZINAMI, WYCHOWAŁEM SIĘ NA NIM JAK KAŻDE (CHYBA) DZIECKO W POLSCE...NIE ZBRZYDŁ MI DO DZISIAJ (A Z TYM RÓŻNIE BYWA JAK WIEM) I GDYBYM MIAŁ MOŻLIWOŚĆ BYŁBY JAK KIEDYŚ KAŻDEJ NIEDZIELI.
TUTAJ JAK WIDZĘ W BARDZO CIEKAWEJ ODMIANIE.
CUDNIE WYGLĄDA I PEWNIE TAK SAMO SMAKUJE:-))

piofoto

piofoto 2015-03-15

Gorący rosołek pyszności.

beata1

beata1 2015-03-16

----WITAM SERDECZNIE---
–==≡≡»̯̆●̯̆«≡≡==––

O tym Kim jesteśmy
nie świadczy wykształcenie,
majątek, wygląd, talent...
ale to – jak traktujemy
drugiego człowieka.

––==≡≡»̯̆●̯̆«≡≡==––
MIŁEGO DNIA ŻYCZĘ.
POZDRAWIAM CIEPLUTKO.

jaba55

jaba55 2015-03-23

o kurde ...mniam

dodaj komentarz

kolejne >