Zupa jarzynowa Niani :
Jednogarnkowe , pożywne danie . Dzieci lubią , podobają im się mięsne kuleczki .
Czas : 1 godzina
Składniki : ½ paczki mieszanki jarzynowej na zupę
4 średnie ziemniaki
5 brukselek
kawałek kapusty ( taki z włoszczyzny )
¼ długiego ogórka
1 pomidor
4 łyżki usiekanego koperku
½ puszki konserwowego groszku
0,25 dag mielonego mięsa ( najlepiej drobiowego )
½ szklanki śmietanki do zupy
3 kostki bulionu drobiowego Knorra
2 litry wody
Maggi w płynie
1 łyżeczka mielonego pieprzu
Ziemniaki pokroić w kostkę , brukselki w ósemki , ogórek w słupki , pomidor w kostkę , kapustę w paseczki . Do garnka włożyć wszystkie warzywa , kostki bulionowe , ziemniaki, groszek , 2 łyżki kopru i wlać wodę . Gotować 40 minut. Z mięsa robić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na gotującą się zupę . Gotować 20 minut . Doprawić pieprzem , maggi , śmietanę . posypać pozostałym koperkiem .
dodane na fotoforum:
bunia 2009-01-15
maria- oczywiście ,że ziemniaki będą miękkie dużo wcześniej, ale to jest zupa , musi się odpowiednio długo gotować tak by smaki sobą przeszły. Prawie wszystkie zupy najlepsze są jak się je ugotuje dzień wcześniej , a potem podgrzeje ( wyjątkiem są zupy czyste rosołowe ) .Jeśli przestaniemy gotować zupę gdy tylko składniki są miękkie lub będziemy dodawać w trakcie to jarzynowa nie będzie mieć odpowiedniego aromatu. Część jarzyn powinna się nawet rozgotować i zagęścić zupę .