Marchewka pomarańczowa :
Z kuchni angielskiej .Bardzo smaczna .
Czas : 40 minut
Składniki :
3 duże marchewki
1 mała pomarańcza ( zamiast pomarańczy można użyć 1 czubata łyżeczkę konfitury
z gorzkich pomarańczy – takiej ze skórką )
1 szklanka wody
1 szklanka soku pomarańczowego ( nie słodzonego )
1 łyżka masła
szczypta soli
Obrać marchewkę i pokroić w równej grubości słupki. Zalać woda zmieszaną z sokiem. Włożyć wyszorowaną i przeciętą na pół pomarańczę ze skórką ( lub konfiturę ). Gotować pod przykryciem na małym gazie 30 minut ( marchew w soku gotuje się wolno ). Odcedzić – wyrzucić połówki pomarańczy. Dodać masło . Doprawić szczyptą soli. Chwilę ogrzewać by marchew pokryła się masłem .
dodane na fotoforum:
skiba7 2008-09-24
smakowite
bunia 2008-09-24
Zgadza się pyszna . Warto się potrudzić by taką marcheweczkę zrobić. Moim zdaniem nadaje się nie tylko jako jarzynka, ale dobrze odsączona może być podawana razem z piklami. Nie wiem czy nie warto spróbować z zaprawieniem takiej marchewki tak by była gotowa do podania na zimno .Spróbuję to napiszę co wyszło. Może dodać np pieprzu by była ostro- pomarańczowa. Muszę sprawdzić.