Kurczak z pieczarkami doprawiony oliwą truflową :
Proste danie- zyskuje na smaku dzięki użyciu oliwy truflowej.
Czas : 30 minut
Składniki :
1 duża pierś z kurczaka
8 średnich pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
szczypta soli
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy truflowej
Pierś z kurczaka przeciąć na pół . Skropić 1 łyżką oliwy i lekko osolić . Zostawić z boku. Pieczarki oczyścić , pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło z olejem i podsmażyć na rumiano z obu stron mięso. Przełożyć do garnuszka. Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć na rumiano pieczarki. Dodać je do kurczaka. Na patelnię wlać ¾ szklanki wody i zagotować ją , a potem zalać tym kurczaka z pieczarkami . Dusić na małym gazie ok. 20 minut. Zaciągnąć sos łyżeczką mąki. Doprawić do smaku szczyptą soli jeśli trzeba.
dodane na fotoforum:
tikej 2008-09-27
jejku,jejku te zdjecia koniecznie nalezy ogladac zaraz po posilku,,,bo az "slinka kapie na klawiature"..:::))))
bunia 2008-09-27
Podłożyć chusteczkę na klawiaturę , albo oglądać na zapas - a potem gotować. Pozdrawiam dzyndzel
atramek-dzięki .Lubie jak mi się potrawa komponuje kolorystycznie ( ale Ty już to wiesz ) . Pozdrawiam serdecznie.
impmax 2008-10-08
twoja galeria jest tak apetyczna że nie mogę się powstrzymać... dziś robiłam namiastkę powyższego dania, ale podejrzewam że oryginał jest o wiele, wiele smaczniejszy! :) pozdrawiam ciepło
bunia 2008-10-08
impmax- nie przesadzaj .Gotowa jestem się założyć ,że twoja wersja była pyszna. Ważne jest to żeby doprawiać tak jak się lubi bo co z tego ,że jest jakieś klasyczne wyszukane danie , a my się trzymamy ściśle przepisu , kiedy potem rodzinka grzebie w talerzu. Każdy kto lubi gotować wie, że najważniejsze to znać upodobania stołowników.Jest wiele osób które raczej nie przepadają za eksperymentami w kuchni ( no moja Mama ).Ja uwielbiam nowe smaki .I czasem jest tak ,że muszę gotować dwie wersje jak chcę zjeść coś nowego ( np owoce morza ). Baw się dobrze przy gotowaniu .Pozdrawiam.