Ziemniaki zapiekane z olejem truflowym :
Zrobiłam je specjalnie do kurczaka z pieczarkami i oliwą truflową , by były w jednej tonacji smakowej
Czas : 1 godzina
Składniki:
4 średnie ziemniaki,1 żółtko,
1/4 szklanki słodkiej śmietanki,
3 łyżki oliwy truflowej,
2 łyżki natki pietruszki,
1/2 łyżeczki soli.
Ziemniaki obrać , ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzić , pokroić w plastry. Foremkę do zapiekanek wysmarować 1 łyżką oliwy. Ułożyć plastry ziemniaków. Żółtko zmieszać ze śmietanką i zalać ziemniaki. Posypać natką i skropić pozostałą oliwą . Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku.
dodane na fotoforum:
myszcia 2008-09-25
uwielbiam ziemniaczki,ale najbardziej intryguje mnie ten olej truflowy...
bunia 2008-09-25
Prawdę mówiąc pierwszy raz dziś używałam . Dużo czytałam i słyszałam o potrawach doprawianych truflami lub z użyciem oleju aromatyzowanego truflami . Jakoś nigdy nie kupiłam takiego oleju. Teraz przywiozłam sobie od córki z Anglii . Patrząc po cenie to obiektywnie muszę przyznać ,że za bardzo truflowy to on nie jest - ale pachnie ciekawie i ma smak grzybowy taki inny niż zwykłe grzyby. Rzeczywiście nadaje smaku .
Jedno tylko trzeba uważać z innymi przyprawami bo stłumią ten smak.
Będę jeszcze eksperymentować z olejem orzechowym. Ten jest u nas dostępny cały czas- będzie odmiana w surówkach.
kachna 2008-09-26
rzeczywiscie , smakowite ziemniaczki, Buniu walcze z moja waga, nie moge juz jesc o tej porze ide spac ze slinotokiem, dobranoc :)))
Tobie zycze milego dnia