Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami :

Potrawa podawana tradycyjnie na Wigilię . Jeśli robimy to w innym czasie , możemy podawać okraszone skwarkami z boczku .
Czas : 2 godziny

Składniki :30 dag mąki
1 jajko
½ szklanki wody
szczypta soli
1.2 kg kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
2 cebule
¼ szklanki oliwy
pieprz mielony


Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć . Grzyby namoczyć , ugotować i drobno pokroić . Kapustę przepłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą ( z dodatkiem wody z gotowania grzybów ) i gotować 1 godzinę . Odcedzić . Cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oliwy. Do kapusty dodać grzyby, cebulę , resztę oliwy . Doprawić pieprzem . Dusić 30 minut. Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego szklanką krążki . Nadziewać je farszem , zlepiać i gotować w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem lub skwarkami .( Bardzo smaczne są pierogi odsmażane na rumiano ).
Można też surowe pierogi smażyć na rumiano na oliwie , zamiast gotować .

dodane na fotoforum:

skiba7

skiba7 2008-10-07

fantastycznie podane...te dodatki...skwareczki hihi

yvonne7

yvonne7 2008-10-07

i dlaczego ogórki robią się w środku puste...? ;)))

diabelek

diabelek 2008-10-07

uwielbiam pierozki!!!!!!!!!!!!!

greta

greta 2008-10-07

coś dla mojego meża, uwielbia je:))

bunia

bunia 2008-10-07

yvonne7- nie mam pojęcia , chyba chodzi o pestki by obeschły i były gotowe do wysiania .Ale mogę się mylić.

skiba7 i diabełek- dzięki za miłe słowa , chyba prawie wszyscy uwielbiają pierożki , tylko nie wiele osób lubi je robić ( ja nie lubię z wałkowanego ciasta - za dużo zachodu, robię najczęściej z parzonego ).

qcharz

qcharz 2008-10-07

O to, to lubię. ;)
To kiedy mam wpaść na te pierogi??? ;)))

miraso

miraso 2008-10-07

mniam mniam :)

bunia

bunia 2008-10-07

qcharz- już i natychmiast bo się kończą .Jak się nie pospieszysz to Syn pochłonie wszystkie .

pianka

pianka 2008-10-07

pychotka!!!

barossa

barossa 2008-10-07

biorę sztućce i lecę....;))

jankewa

jankewa 2008-10-07

Pycha :-)))

brygida

brygida 2008-10-07

wygladaja super smakowicie!

skama07

skama07 2008-10-07

zawsze jak lepie pierogi to je liczę:)taki dziwny nawyk:)
Twoje wyglądają smakowicie:)

hulabula

hulabula 2008-10-07

Jaj... moje ulubione:P

albisia

albisia 2008-10-07

Bardzo lubię wszelkie pierogi.

bunia

bunia 2008-10-07

skama07 - wyobraź sobie ,że ja też . Strasznie mnie to denerwuje ale zanim zacznę wrzucać i tak policzę , jak by to miało jakieś znaczenie . Choć jak robię z parzonego ciasta to już tak sobie wypraktykowałam,że robię tyle pierogów ile potrzebuję . Wiem ile kto zjada ( jeden 6 , drugi 10 itp ). Liczę po 2 łyżki mąki na 1 pieroga ( płaskie )- zaparzam . Farsz dzielę na tyle porcji ile ma być pierogów i ciasto też ( metodą na pół, każda połówka na pół ) tak aż będzie tyle kawałków jak potrzeba .Pozostaje tylko zlepić i można gotować. Nic nie zostaje. Takie pierogi są dość duże ale jak trzeba nakarmić więcej osób to akurat. Zwariowała bym jak bym miała lepić tak jak kiedyś po 180 pierogów bo moi Panowie ,, mało nie mogli ", a i dziewczyny jak rosły to mogły zjeść ( teraz im przeszło - trzymają linię ).. Mam teraz spokój - wiem ,że potrzebuję 10 sztuk to robię 10 i nic nikomu nie wciskam żeby się nie zmarnowało.Czasem się na mnie denerwują jak pytam ile kto zje i tyle robię , bo chcieli by...

theresa

theresa 2008-10-07

Cos musi w tym byc, ja z kolei jak wrzucam na wrzatek to licze ...i licze.:)

pinecha

pinecha 2008-10-08

widzę że się zaczął sezon na pierogi ;-)

gener

gener 2008-10-08

Pychota u nas nigdy za wiele a i odsmażane są też uwielbiane-pozdrawiam.

cudolik2

cudolik2 2008-10-08

Jak ja przegapilam te pierozki!Toz to cudo jest!Napisz cos wiecej o tym zaparzanym ciescie,bo jakos nie moge sie polapac.Ja ciasto robie z maki,jajka i wlewam wrzatek.Potem wyrabiam chwile,rozwalkowuje i wykrawam krazki.Pozdrawiam:)

dyrek

dyrek 2008-10-08

Wyglądają pięknie ale ja się nie dam namówić na degustację. Wolę pierogi ze śliwkami.
Pozdrawiam

bunia

bunia 2008-10-08

cudolik2 - toż to to same ciasto o którym mówię. Nie ma potrzeby go wałkować. Jak już po zaparzeniu gorąca wodą wyrobisz sprężyste ciasto to możesz je podzielić na porcje i na dłoni rozpłaszczać na placuszek wielkości środka dłoni . Potem nakładam farsz i zlepiam. Ja kładę na lewą dłoń , rozpłaszczam , kładę na środku farsz , zamykam dłoń ( formuje się pierożek ) i prawą dłonią zlepiam. Szybko to idzie jak już się złapie rytm.Pozdrawiam . Jak będę robić następne pierogi to zrobię z parzonego to podpowiem jakieś proporcje na ilość sztuk pierogów .Pozdrawiam.

misio121

misio121 2008-10-09

mniam mniam :)) ;) ;))

kofta73

kofta73 2008-10-09

bunia, mogę poprosić o przesłanie jednego... mailem??
Pozdrawiam serdecznie ;)

omerta

omerta 2008-10-10

kolejne wspaniałe przepisy.....pierogi z kapustą jak każdy też uwielbiam....robie ich zawsze ponad 100 i zamrażam....a później tylko jeść.....)))) Buziaczki Buniu........))))

atena74

atena74 2008-10-22

oooo rany rewelacja ! ogladam zdjecia i az mi kiszki marsza graja ! do czego moga doprowadzic zdjecia ))) pozdrawiam

suomi

suomi 2008-11-15

mniam mniam...

dodaj komentarz

kolejne >