Morszczuk w cieście zapiekany pod puree ziemniaczanym z kurkami:
Bardzo smaczne danie .Doskonałe do przygotowania wcześniej i zapieczenia bezpośrednio przed podaniem.
Czas : 1 godzina
Składniki ;
3 grube kawałki filetów z morszczuka
1 jajko
1 żółtko
4 łyżki mąki ( czubate )
½ łyżeczki proszku do pieczenia
mleko
sól
pieprz mielony
sok z ¼ cytryny
½ szklanki słodkiej śmietanki
6 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania foremki
1/3 szklanki utartego sera Chedar
15 dag kurek
3 łyżki oliwy o smaku grzybowym
olej do smażenia
Z mąki , jajka, i mleka, proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe .Lekko je osolić.
Filety z morszczuka osolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy o smaku grzybowym z łyżką masła i smażyć na nim przez 10 minut mieszając oczyszczone kurki. Ugotować ziemniaki ( w osolonej wodzie ), odcedzić i zrobić puree z łyżką masła, łyżką oleju o smaku grzybowym , słodką śmietanką . Dodać ser i wymieszać. W foremkę wysmarować masłem .Ułożyć w niej filety. Na wierzch każdego położyć porcję puree ziemniaczanego , a na nie kurki. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 20 minut. Podawać z zielona sałatą .
Wymieniona w przepisie oliwa o smaku grzybowym to oliwa truflowa lub oliwa którą zalane były suszone grzyby ( najlepiej kapelusze borowików – 4 na ½ litra oliwy ).
dodane na fotoforum:
bunia 2008-10-10
ellah
Na co dzień siebie i moją Mamcię , dziś 3 porcje bo jeszcze kuzynkę .Od czasu do czas dzieci i wnuki . Od święta znajomych i przyjaciół. - doceniają .
skiba7 2008-10-10
ale kusisz...smacznego....
greta 2008-10-10
ciekawy przepis i musi byc bardzo smaczna potrawa.......pozdrawiam, miłego popołudnia:))
tezera 2008-10-10
smakowita potrawa- złote rączki masz babciugramolko,
miłego dnia...)
bunia 2008-10-10
Dzięki wszystkim za miłe słowa. A potrawa jest bardzo prosta sami zobaczycie jak pojawi się przepis, wcale się nie napracowałam .To tylko tak wygląda . Pozdrawiam.
ellah 2008-10-10
No, to gotuj, gotuj, Buniamiła :) Mój syn mawia: życie jest za krótkie na nudne jedzenie. :)
michaela 2008-10-11
biedne kurki oskubane z piórek:))) hi hi - ale apetycznie wyglądają:)
asiaprz 2008-10-11
to dopiero pyszności:)
azan04 2008-10-12
ale pyszności...;-)
polly 2008-12-27
ehhh zgłodniałam od oglądania tej galerii :) pysznie tu!!
dzięki za odwiedzinki
pozdrawiam