Żołądki drobiowe na orientalną nutkę :
Podroby drobiowe popularne są w każdej kuchni. Nie przepadam za żołądkami ( w zasadzie robię z nich tylko wywar na krupnik , a potem farsz do pierogów. Postanowiłam sprawdzić jak smakują zakwaszone tamaryndowcem.
Czas : 1,5 godziny.
Składniki :
30 dag żołądków drobiowych
1 cebula
1 marchewka
½ szklanki pokrojonego w drobną kostkę ananasa ( świeżego lub z syropu )
½ szklanki mleka kokosowego
Chetney z mango -2 łyżeczki lub konfitura z mango lub ½ świeżego mango drobno
pokrojonego
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki kurkumy
pieprz mielony
kawałek suszonego tamaryndowca ( wielkości 1 cm )
½ łyżeczki przyprawy Chat masala ( lub innej indyjskiej )
sól
3 szklanki wody
2 łyżki oleju sezamowego
Żołądki umyć i ugotować w wodzie. Wyjąć ,oczyścić i pokroić w cienkie paseczki .Obsmażyć na patelni na oleju. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę , ananasa, marchew obraną i usiekaną w cienkie słupki. Smażyć 10 minut. Przełożyć do wywaru. Tamaryndowiec zalać ¼ szklanki wrzątku , po 10 minutach odcedzić ( wodę zostawić 0, a tamaryndowiec rozdrobnić ( usunąć stwardniałe kawałki ). Dodać chetney z mango, mleko kokosowe , roztarty tamaryndowiec , curry, Chat masala, kurkumę .Doprawić wodą z moczenia tamaryndowca , pieprzem .
Podawać z makaronem sojowym lub ryżem .
dodane na fotoforum:
cudolik2 2008-10-14
Bardzo lubie zoladki,ale jadam w zasadzie"klasycznie".Musze spojrzec na te orientalnosc.....musi byc smaczna...tak pieknie wyglada:)Pozdrawiam!
kropka7 2008-10-14
Wiedziałam, że znajde tu coś smacznego....
orientalna nuta i żołądki....
to może być coś niesamowitego dla podniebienia....
skosztuje....
pozdrawiam...:)))))
eewaa55 2008-10-14
...gotuję żołądki dość często,bo lubimy,ale z orientalnością nie mają nic wspólnego:-)))))dzięki za przepis
skiba7 2008-10-14
efektownie wygląda..........zapewne przepyszne...pozdrawiam
reniuska 2008-10-14
MIŁEGO POPOŁUDNIA PRZY KAWUSI
bunia 2008-10-14
dana46- określ czy chodzi Ci o dietę pod kątem kalorii ? wegetarianizmu ? Czy jakąś inną ? Bo nie wiem co bym mogła Ci zaproponować ?I jaki ma to być posiłek ? Śniadanie , obiad -zupa czy drugie, kolacja ?
dyrek 2008-10-14
Szukam przepisów dla bezglutenowca. Makaron ryżowy bardzo mi pasuje.
bunia 2008-10-14
dota2008 -Nigdy nie musiałam gotować na dietę bezglutenową , ale chętnie też skorzystam z jakichś sprawdzonych pomysłów - podziel się jak coś sprawdzisz. Ogólnie bardzo lubię makaron ryżowy .Często używam go do zup rybnych o smaku tajskim i innych azjatyckich potraw. parę razy zbierałam się do używania mąki ryżowej - ale jakoś opornie mi to idzie , a chętnie zrobiła bym np ciasteczka ryżowe .Ciekawe czy ktoś robił .
bunia 2008-10-14
andrzej140- to zależy .Mojej Mamie smakują żołądki - nie przepada za sosem , mnie smakuje sos - nie przepadam za żołądkami ( takich klasycznych nie znoszę ). proponowała bym, by tak żołądki robili tylko ci którzy lubią i żołądki i kuchnię tajską zarazem .
azan04 2008-10-14
wygląda pysznie ....zresztą jak wszystko u Ciebie..;-) pozdrawiam ...
dolores 2008-10-14
super...że was znamy!!!!...cudownie że jesteście!!!!....cieszymy się ,że z nami będziecie:))) spokojnych i kolorowych snów wam życzy Michasiowa rodzinka:)) doblanoc:))
martynw 2008-10-15
witaj:):) nie zazdrość, tylko koszyk w łapkę, buty na nogi i do lasu... grzybów wysyp ... uzbierasz to się pochwalisz:):)... a możesz coś pysznego z nich przyrządzić.... zaręczam są bez <białka>
skiba7 2008-10-15
Wczoraj jest historią, jutro jest tajemnicą, dziś jest darem...Życie bez przyjaźni, to jak ogród bez kwiatów!!!!
greta 2008-10-15
miłego dnia, pozdrawiam:)
bunia 2008-10-15
martynkanw- nie da rady - mogę tylko zazdrościć . lasu pod nosem nie mam . Z dojazdem problem .A w dodatku jestem uziemniona przez Mamcię i jej złamaną rękę . Mogę mieć tylko nadzieję ,że córka z zięciem jeszcze pojadą do lasu. ( trochę już przywieźli , zamarynowałam w occie i duszone ).Albo jeszcze coś zrobię albo będę kupować . Nie mam na to wpływu. Mogę tylko zazdrościć.
kachna 2008-10-15
Dobra rada Buniu kuchnia tajska wysmienita, trzeba uwazac na mleko i inne pochodne kokosa-Tony Cholesterolu, ale lubie ich bukiet przypraw,
bunia 2008-10-15
kachna- dzięki za podpowiedź . Wiesz - nigdy nie myślałam o kokosie pod kątem cholesterolu - nie przyszło mi do głowy. Muszę sobie poczytać na ten temat. Ale nie jest tak źle , w końcu używam go dość rzadko. Dzięki za podpowiedź.
setulo 2008-10-15
To musiałabym wypróbowac , lubie żołądki :-)))