Pierogi z kaszą :
Delikatne . Tanie . Łatwe do zrobienia .
Czas :1 godzina
Składniki :40 dag maki
1 łyżeczka soli
5 łyżek oliwy
2 łyżki maki ziemniaczanej
wrząca woda
1 woreczek ugotowanej kaszy ( gryczanej – 20 dag suchej )
1 usmażona na złoto cebula
½ pęczka usiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz mielony
Do mąki dodać sól i oliwę . Zaparzyć ją wrzącą wodą dodając ją po trochu i wyrabiając elastyczne ciasto . Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć . Wymieszać kaszę z zieloną pietruszką , solą , pieprzem mielonym, cebulką . Urywać małe kawałki ciasta , rozpłaszczać na dłoni . Nakładać farsz . Zlepiać pierogi . Gotować na osolonym wrzątku . Gotować do wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać jako samodzielne danie okraszone skwarkami z boczku lub sosem grzybowym .Można też traktować je jako dodatek do drugiego dania – podawać z mięsami w sosie i surówką.
dodane na fotoforum:
bunia 2008-10-17
kopytka- podano do stołu. Zamawiałaś pierożki .Co prawda nie miałam już kapustą i grzybami ale za to są z kaszą gryczaną i sos pieczarkowy do tego .Smacznego
kropka7 2008-10-17
Buniu...jesteś wielka....ogromną ochotke miałam na
takie własnie danko.....może jeszcze suróweczka...
taka zwykła z kiszonej kapustki z jabłuszkiem i marchewką...
już mlaskam....
Pozdrawiam i miłego dnia dla Ciebie....
bunia 2008-10-17
Hi hi hi Nie ma tak dobrze. Zdjęcie z archiwum . Wstawiłam na zamówienie kopytko , bo mi wczoraj wyjadała skwarki ( nie żebym się skarżyła ).Ja mam dziś kurczaczka ( skrzydełka ). Jak już zrobię zdjęcie i zjemy to wstawię .A z surówek mam dziś fasolkę szparagową .Ale o kapustce pomyślę obiecuję .Mam przepis na fantastyczną kapustę- kiszoną z buraczkiem . Muszę zrobić - tylko trochę trzeba poczekać aż będzie dobra.
lola27 2008-10-17
łandie :P
setulo 2008-10-17
Jesteś prawdziwą artystką , miłego dnia :-)))
hanyska 2008-10-22
tyż lubia.....................