Kurczak z Pendżabu :
Kurczak zrobiony wg przepisu rodem z Indii. Mięso tak przyrządzonego kurczaka jest delikatne i pikantne .
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 ćwiartki z kurczaka
mleko 3,2 % ( w oryginale pełnotłuste )
1 łyżka masła + 2 łyżki do smażenia ( najlepiej klarowane )
1 ½ łyżeczki curry
1 ¼ płaskiej łyżeczki soli
1 goździk
2 łyżki mąki
1 łyżeczka kurkumy
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
Kurczaka umyć , podzielić na kawałki . Zalać w garnku mlekiem tak by był zakryty . Dodać 1 łyżeczkę soli , goździk , 1 łyżeczka curry, czosnek . Gotować 40 minut. Wyjąć kurczaka. Lekko przestudzić . Delikatnie usunąć kości . Mąkę wymieszać z kurkumą ½ łyżeczki curry, ¼ łyżeczki soli . Na patelni rozgrzać olej z masłem . Kurczaka obtoczyć w mące z dodatkami i usmażyć na rumiano .
dodane na fotoforum:
andzia58 2008-10-20
..ale mniamusnie wyglada...i pewnie tak smakuje :-))) pozdrawiam i milego popoludnia zycze
cudolik2 2008-10-20
Zapoznalam sie z przepisem..jest bardzo prosty do wykonania..Potrzeba tylko odpowiednich przypraw,by mial zadany smak...Poniewaz takich przypraw nie posiadam,po prostu ugotuje,wyjme kostki i przysmaze w mace...Musi mi to wystarczyc:))Pozdrawiam.
magdala 2008-10-20
to kurcze nie leżało rok w garnku to pewne :)) i make up ma lepszy, nie wspominając już o oddziaływaniu na kubki smakowe
pozdrawiam Buniu złociście
hektore 2008-10-20
Uwielbiam,,dziobaki,,pozdrawiam Cię buniu:-)
gaury 2008-10-20
Bardzo dobry przepis znam i jadlam-polecam:-)
bunia 2008-10-20
cudolik2 - smaku nadaje tu zdecydowanie curry , kurkuma tylko barwnik daje .Cały cymes polega na gotowaniu w mleku - kurczak jest bardziej delikatny niż taki gotowany w wodzie .Ktoś mi kiedyś tłumaczył ,że to tak jak z francuskim Confi z kaczki.Jak się gotuje w tłuszczu to mięso nie pozbywa się smaku .