Prawie tatar na kolację :
Czasami ma się ochotę na tatara , ale nie ma się polędwicy . Ja robię takiego z rostbefu.
Na pewno nie jest w smaku jak ten z polędwicy , ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma .
Czas : 30 minut
Składniki :
20 dag polędwicy wołowej ( lub chudego mięsa z rostbefu )
4 łyżki oliwy
maggi w płynie
sól
pieprz mielony
1 cebula
2 korniszony
2 żółtka
Mięso skrobać nożem na miazgę ( mniej cierpliwi mogą zmielić ). Wymieszać z oliwą .Doprawić maggi , solą i pieprzem . Podawać z drobno usiekaną cebulka i korniszonami.
Można tez podawać dodatkowo kapary, anchois , marynowane pieczarki, marynowaną paprykę .
dodane na fotoforum:
reniuska 2008-10-20
Oj jak ja lubie tatar
miłego wieczorku
dobranoc
cudolik2 2008-10-20
Tatar!jak ja juz dawno nie jadlam tatara...Ostatnio chyba trzy lata temu!Zjadlabym,oj zjadlabym...Pozdrawiam.:)))))
bunia 2008-10-20
rzabcia -spróbuj - jak raz pokosztujesz to już ci zostanie wśród ulubionych dań.Ja zrobiłam najprostszy. czasem dodaje się do tatara - kapary, anchois, pieczarki marynowane, konserwową paprykę . Wg mnie wszystkie wersje są przepyszne.
bunia 2008-10-20
Wyobraźcie sobie , że wiele - wiele lat temu , kiedy dostanie polędwicy wołowej w sklepie graniczyło z cudem jednym z miejsc gdzie można było zjeść tatara był Wars . Nie ten bar piwny na kółkach który jeździ teraz ale prawdziwa restauracja w pociągach dalekobieżnych. W tym czasie często podróżowałam z Mamą na trasie Szczecin-Poznań.Wsiadałyśmy w Szczecinie i czekałyśmy aż otworzą Wars . A potem już do Poznania siedziałyśmy sobie przy tatarze, cielęcych paróweczkach , kawie czy herbacie i jakimś ciastku.Bardzo smakowite były to podróże . Już nigdy tatar tak mi nie smakował jak wtedy.
allright 2008-10-20
...sentymentalne podroże, a do tego jeszcze połączone z pamięcią smaku mmm skąd ja to znam...pozdrawiam naszą kuchareczkę...
niunio 2008-10-20
Zyczę gwiazdeczki z nieba...
ona spełni to co trzeba!!! :))
spokojnej nocki i bajecznych snów *Dobranoc
kropka7 2008-10-20
Ale trafiłam wieczorkiem na przysmaki....
Uwielbiam....czy zostało jeszcze troche....
plissssssssss
pozdrawiam...:))))
bunia 2008-10-20
kropka7-już dorabiam - smacznego
pinecha-hi hi nie zauważyłam ,że wygląda jak sowa- następnym razem położę jeszcze kawałek cebuli po środku tak żeby wyglądał jak dziób.
allright, beata1,nunio- miłego wieczoru
jarmilka 2008-10-20
BaRDZO SMAKOWICIE WYGLĄDA, ALE NIE JADAM TATARA :) pOZDRAWIAM !!
setulo 2008-10-20
O rany a skąd ja o tej godzinie wołowine wytrzasnę , miłego wieczoru apetytu narobiłaś , że ho :-)))
tunika 2008-10-20
Najwspanialsze dla mnie danie. brakuje mi tylko grzanek z czosnkiem do tego. Pozdrawiam
bunia 2008-10-20
setulo- wiesz co ja robię jak mnie najdzie ochota na tatara , a nie ma szansy bym go już i teraz zrobiła - robię tak jak tatara Paprykarz Szczeciński ( dodaje oleju, maggi, cebulkę , korniszona , pieprz i żóltko0. Nie jest to tatar ale pierwszą chętkę da się oszukać - smaczne spróbuj.
alinaala 2008-10-20
dzieki. dobranoc buniu,milych snow
azan04 2008-10-20
oj...zjadłabym sobie ..;-))
omerta 2008-10-20
ponoć najlepszy z koniny ale ja nie gustuje w tym....wolę taki jak u Ciebie......kocham tatarka....kocham w ogóle surowe mięsko...mielone schab karczek itp......idę dale chociaż popatrzeć na nowe potrawy......buziaczek Buniu.............))))
skiba7 2008-10-21
ślicznie ...jak obrazek...
erminia 2008-10-21
bunia-to wszystko przez ciebie-wstalam predko bo i tak nie moglam spac,bieglam do sklepu i pan ze strazy miejskiej mi pogrozil bo darlam kolo pasow a nie po, ale mam-jem tatara ;))))))))
bunia 2008-10-21
erminia - widzisz ! Chcesz -masz . Mały spacerek rano i już jesz to co chcesz .Smacznego.
kropka 2008-10-21
swietna z pani gospodyni milo mi tu zagladac( a tak szepne na uszko oj czesto tu jestem)))))
hanyska 2008-10-22
fajnie wyglądo///