Kopytka wg Babcigramolki :
Doskonały dodatek do sosów.
Czas ;1 godzina
Składniki :
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
mąka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać jajko, lekko posolić .Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części i dodać do niej tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , formować z nich wałeczek( na wysypanej mąką stolnicy lub blacie ) , lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka. Wielkość kopytek zależy od upodobania – jedni wolą bardzo drobne drudzy duże . Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną .z 1 łyżką oleju. Można podawać na świeżo lub podsmażać po ostudzeniu na rumiano.
dodane na fotoforum:
cudolik2 2008-10-23
Czuje,jak wychodza do mnie przez monitor,chyba wiedza,ze je lubie:))))Fajnie zdjecie...takie.zywe...Pozdrawiam!:)))
elisela 2008-10-23
W sam raz do mojej dzisiejszej pieczeni!!!! 2 zjem!!! O rany bede 4 sztuki robila? A co tam, zaroze!!! Mniam... Dzieki i pozdrawiam!
woska 2008-10-23
Kopytyczkaaaaaaaaaaaaaa!!!!! to,to co garnkowe beztalęcia takie jak ja uwielbiają:) oczywiście tylko zjadać......pozdrowionka i milusiego dnia:)))))
agaraf 2008-10-24
Oj dawno nie jadłam.... wyglądają apetycznie i jeszcze dziś obiadu nie jadłam zaczynam czuć głód....