Flaczki z boczniaka :
Niby grzybowa zupka , a smakuje inaczej od wszystkich grzybowych.
Czas : 1 godzina
Składniki :
25 dag boczniaka
1 cebula
1 marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
½ piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
majeranek
1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub innej przyprawy do zup – jak kto lubi )
pieprz mielony
1 łyżeczka mąki
1/3 pęczka koperku
natka pietruszki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
½ litra wody
Cebulę pokroić w piórka i podsmażać na oleju. Wrzucić pokrojonego w paseczki boczniaka i drobno pokrojona pierś z kurczaka. Smażyć mieszając .Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) i dodać na patelnię . Dusić jeszcze 5 minut mieszając . Przełożyć do rondelka . Zalać woda i dodać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę bulionową .Dusić 30 minut. Doprawić majerankiem , pieprzem .Zagęścić mąką . Dodać usiekany koper. Podawać posypane natką pietruszki.
Można robić wersję wegetariańską nie dodając kurczaka i używając bulionu warzywnego.
dodane na fotoforum:
allright 2008-10-25
mmm czekam na przepis uwielbiam boczniaki...robię je na różne sposoby...np ze szpinakiem...polecam
majka59 2008-10-26
Ja z kolei mam chęć na te flaczki :). Buraczków ma dużo więc starczy dla wszystkich, a i z ciastem jest podobnie. Smacznego życzę i pozdrawiam jesiennie.
gener 2008-10-27
Napewno są pyszne-próbowałem wiele razy.pozdrowionko.