Kotlety z kapusty włoskiej i ziemniaków :
autor: Babciagramolka
Można podawać jako samodzielne danie ( z sosem ) lub jak dodatek do pieczonego mięsa lub gulaszu .
Składniki:
4 średnie ziemniaki
¼ kapusty włoskiej
2 duże cebule
olej
1 jajko
bułka tarta
Opis przygotowania: 1 godzina 15 minut
Ugotować kapustę i ziemniaki w mundurkach .Odcedzić . Kapustę odcisnąć i pokroić bardzo drobno. Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę . Cebule pokroić w piórka i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju. Wymieszać ziemniaki, cebulę , kapustę i jajko. Doprawić solą i pieprzem . Formować kotleciki i panierować dokładnie w tartej bułce. Smażyć na rumiano z obu stron ( na oleju ).
Podawać z sosem mięsnym , pieczarkowym , koperkowym lub innym wg upodobania .
Można też takie kotlety podawać jako dodatek do II dania – do mięs pieczonych lub gulaszu.
dodane na fotoforum:
eewaa55 2008-10-27
Zawsze robiłam z kiszonej....spróbuję zrobić z włoskiej:-)))
Milutkiego dnia:-)))
cudolik2 2008-10-27
Nie jadlam takich,musze sprobowac.Wygladaja jak kotleciki mielone,a zatem...musza byc pyszne:))))
barossa 2008-10-27
a mnie wzięła chęć na placuszki z cukinii , marchewki i płatków owsianych,zaraz przygotuję:),Twoje fotki są inspirujące...
reniuska 2008-10-27
MIŁEGO POPOŁDNIA
jolcia7 2008-10-27
no tak i znowu coś pysznego>>pozdrawiam
anoolkaa 2008-10-27
Baardzo apetycznie wyglądają ;D superr patrzylam na przepis =, trzeba bedzie sprobowac :) pozdrawiam :)
azan04 2008-10-27
no to smacznego...;-))
karko1 2008-10-31
twoja galeria jest zabójczaa!! szczególnie gdy się ją ogląda przed obiadem :(
bamato 2008-11-09
oooooo ale zgłodniałam!!! A jest 23:00!!! Pozdrowienia! Dodaje do ulubionych bo napewno skorzystam z jakiegos pomysłu.