Ryżowe placuszki na ostro :
Ryż jest podstawowym daniem kuchni azjatyckiej. Przyrządzany na tak wiele sposobów może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do innych potraw. To jest pomysł na ryżowe placuszki na ostro.
Czas : 1 godzina
Składniki :
10 dag ryżu
½ ogórka
4 rzodkiewki
½ marchewki
2 łyżki marynowanego imbiru pokrojonego w cienkie paseczki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego ( lub winnego )
pieprz mielony
1 łyżeczka cukru ( najlepiej brązowy )
przyprawa do chińszczyzny ( Np. 5 smaków )
1 łyżeczka bulionu drobiowego ( lub warzywnego ) w proszku Knorra ( lub Vegeta )
bulion drobiowy ( lub warzywny)-może być z kostki
olej do smażenia
Ugotować na sypko na bulionie ryż . W woku rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim ogórek i rzodkiewkę pokrojone w cienkie słupki , imbir , marchewkę w cienkich paseczkach . Dodać sos sojowy , ocet , cukier. Zamieszać i smażyć 2 minuty. Doprawić przyprawą do chińszczyzny i pieprzem . Wymieszać z ryżem . Ostudzić . Wbić jajko. .Wyrobić dokładnie. Odstawić na 10 minut . Formować niewielkie placuszki i smażyć na gorącym oleju na rumiano. Podawać z surówką jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań.
dodane na fotoforum:
barossa 2008-10-28
otwieram ulubionych i co widzę.....placuszki...i jak tu spokojnie przejść dalej?;))pozdrawiam i życzę miłego dnia
yvonne7 2008-10-28
tak samo jak Twój anonimowy - tylko zamiast jabłka - żółta słodka papryka i zamiast Worchestera - jabłkowy ocet winny. No i śledzie w całości - nie pokrojone. :)))
limetka 2008-10-28
zupa z dyni na ostro - z dodatkiem sosu piri-piri
grajola 2008-10-28
rewelacja (*_*)