Knedel ziemniaczany z mięsem .

Knedel ziemniaczany z mięsem .

Knedel ziemniaczany z mięsem :

Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany przy robieniu. Mniej przy nim pracy niż z pierogami .
Czas : 45 minut

Składniki :
0,5 kg ziemniaków ugotowanych
1- 1,5 szklanki mąki
1 jajko
gotowane mięso ( ja użyłam z kurczaka i warzyw z zupy bo to miałam )
sól
pieprz mielony
1 cebula+ 1 do kraszenia
majeranek
olej słonecznikowy
1 łyżka masła

Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde ( najlepiej wsypać na początek szklankę mąki , zagnieść ciasto i w miarę potrzeby dodawać mąkę – resztę mąki użyć do podsypania ciasta przy formowaniu knedla ) .Mięso zmielić .Cebulę drobno pokrojona usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem i majerankiem . Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt prostokąta o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć farsz . Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20-30 minut od ponownego zagotowania wody po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .Podawać polany podsmażoną na oleju z masłem na złoto cebulką .

Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .

dodane na fotoforum:

beata46

beata46 2008-10-29

Najpiękniejsze chwile w życiu często przychodzą niezapowiedziane!

Witam i życzę miłego dnia!

aLE PYSZNOŚCI!

starsza

starsza 2008-10-29

Knedle lubie.......wyglądają apetycznie.....

grajola

grajola 2008-10-29

no nie , ja jestem w pracy i chce mi sie jeść,a tutaj takie pysznosci

barossa

barossa 2008-10-29

lecę robić obiadek!...zawsze nie w porę zaglądnę do Ciebie Buniu;)))

allright

allright 2008-10-29

mmm smaczniusie już czuję na podniebieniu !!!!

erminia

erminia 2008-10-29

Bunia, na rany....!!! takie pysznosci :))))))))))))))

kevinek

kevinek 2008-10-29

ale pycha :)
czekam na przepis :)

kasia10

kasia10 2008-10-29

same smakolyki,,,

dbusa

dbusa 2008-10-29

A PODAJ JAKIES GEOGRAFICZNE "NAMIARY" KIEDY BEDE W POLSCE Z CHECIA ZROBIMY WIEKSZE ZAMOWIENIE......

margoth

margoth 2008-10-29

to ja poprosze takie z dostawa do domku :))) pozdrawiam jak zwykle ciepło :)))

uszata

uszata 2008-10-29

ojjjjjjjjjj jak to pięknie wygląda ...

yvonne7

yvonne7 2008-10-29

Moja Mama robi taki z białym serem w środku. Zawsze, kiedy do Niej jedziemy - zamówienie zostaje złożone. Pyszności! :)))

yolly76

yolly76 2008-10-29

Z przyjemnością odwiedziłam Pani smakowitą galerię.
Aż zrobiłam się głodna! Skorzystam z przepisów, choć w domu mam wspaniałego kucharza...;o))
Pozdrawiam!

sweet29

sweet29 2008-10-29

Jak tylko tu zajrze to zaraz mam glod:]
Takie tu sa pysznosci...pozdrawiam

medussa

medussa 2008-10-29

Buniu, rozwalasz mnie tymi pysznosciami. Dzisiaj więc i ja stanęłam przy garach. Zdjęcia wkrótce :)

reniuska

reniuska 2008-10-29

Miłego popołudnia

duszka1

duszka1 2008-10-29

dobry pomysł na jutrzejszy obiadek,a miala byc chinszczyzna-bedzie zmiana:))

atramek

atramek 2008-10-29

Pozdrawiam:))))), czekam na przepis !!!

bunia

bunia 2008-10-29

yvonne7- z serem na słodko Mama robi czy na słono ?
margoth-zabieraj przez ekran , nie krępuj się
dbusa- zajrzyj do Szczecina jak będziesz w kraju z przyjemnością Cię poczęstuję .

ellah

ellah 2008-10-29

bardzo to apetyczne :) Mozna sie najeść samym widokiem! Wogóle to bardzo podoba mi się twoja galeria :)

kochac

kochac 2008-10-29

pychotka..
ja wlasnie podsmazam sobie warzywka na patelni, dodalem kielbaske i na koniec sypne oliweczkami, ktore uwielbiam i mniaaaammm :)

renatca

renatca 2008-10-29

głodna się zrobiłam

dana46

dana46 2008-10-29

Witam choc jadlam kolacje ale tu u Ciebie czlowiek zawsze sie robi glodny takie smakolyki podajesz,pozdrawiam.

yesica

yesica 2008-10-29

jejku , ale pyszota !!!

:))

gandvik

gandvik 2008-10-30

MISTRZYNI JUŻ COŚ NASTĘPNEGO WYMYŚLIŁA :)

bunia

bunia 2008-10-30

gandavik - na miano mistrz to u mnie zasługuję dwie postaci; kulinarny -Maciej Kuroń , literacki Konstanty Ildefons Gałczyński .Ja to sobie mogę garnki po mistrzu pozmywać. A co do dzisiejszych planów - obiad czeka na wsadzenie do piekarnika .Jak mi pomysł wyjdzie to pokażę , a potem wstawię przepis - jak będzie klapa to się nie przyznam i zrobię zupkę z papierka ( hi hi hi ). Cierpliwości .Koło 13- tej wszystko się wyda .

blaack

blaack 2008-10-30

...cholera...aż sie głodny zrobiłem.....
...a spływ oczywiście był na tratwach...pozdrawiam

kasiaaa

kasiaaa 2008-11-24

Buniu...pozwoliłam sobie dodać Ciebie do kontaktów, bo jestem pod ogromnym wrażeniem tego, co pokazujesz na swoich fotkach, chcę mieć Twoje przepisy zawsze pod ręką...fajnie, że jesteś w "garnuszku"...pozdrawiam!

mmm...ach, te knedle...mmm

jaszulin

jaszulin 2010-08-04

W oczach się mieni od obfitości które tu zobaczyłem;)

dodaj komentarz

kolejne >