Puree z ziemniaczane z porem :
Lubię puree ziemniaczane łączone ze smakiem innych warzyw lub owoców.
Czas ; 3- minut
Składniki :
4 średnie ziemniaki
biała część pora
2 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
biały mielony pieprz
1 łyżka masła
Obrane, umyte i pokrojone ziemniaki połączyć z pokrojonym w krążki porem ( jego białą częścią ).Zalać woda .Wsypać bulino i ugotować do miękkości. Odcedzić , dodać masło i zrobić puree. Doprawić do smaku mielonym pieprzem .
dodane na fotoforum:
cudolik2 2008-11-08
Wygladaja apetycznie,dla mnie jednak,ziemniak ma smakowac jak"ziemniak"...takie to juz u mnie,maja smaki;))))
bunia 2008-11-08
cudolik2- to szkoda bo puree z dodatkami dają takie możliwości smakowe.Robię puree z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera , brukwi, szpinaku, cebuli, jabłka , suszonych owoców, gałki muszkatołowej i już nie pamiętam z czym tam jeszcze .każde smakuje inaczej .Dzięki temu nawet zwykłe mielone za każdym razem smakują inaczej .Zmieniam surówkę , puree i dokładam sos i już inny obiad.
cudolik2 2008-11-08
Moze ja,dalabym sie zrewolucjonizowac,ale moj maz.....w zadnym wypadku...,a moze i lepiej...mam mniej pracy w kuchni:)))