Pyry z gzikiem wg rodziny Babcigramolki

Pyry z gzikiem wg rodziny Babcigramolki

Jak rozpusta to rozpusta. Nie udało mi się dziś zjeść Rogala Świętego Marcina - to zrobiłam sobie inne klasyczne danie z Wielkopolski .Niby nie jest to danie na kolacje - ale co tam .Miałam ochotę i już

Pyry z gzikiem :
Chyba najsłynniejsze danie z kuchni wielkopolskiej.
Czas : 30 minut

Składniki :
3-4 ziemniaki
4 łyżki dobrego pełnotłustego białego sera
4 łyżki kwaśnej śmietany
½ cebuli ( lub 2 łyżki pokrojonego szczypiorku )
1 łyżka masła
sól
pieprz mielony

Ziemniaki ugotować w mundurkach .Obrać i przekroić na połówki. Położyć na gorące ziemniaki kawałeczki masła. Ser wymieszać ze śmietaną i drobno pokrojoną cebulką .Posolić , posypać grubo zmielonym pieprzem i szczypiorkiem .

Spotkałam się z wersją podawania obok pokrojonego jajka na twardo.

dodane na fotoforum:

beata1

beata1 2008-11-11

i znów coś pysznegp,pozdrawiam!

allright

allright 2008-11-11

mmm pychotka:)))

amaria

amaria 2008-11-11

Wow! Zapachniało Wielkopolską, czyli moją małą Ojczyzną... A pyry z gzikiem uwielbiam, również na kolacje!
P.S. Ja lubię sobie dodatkowo położyć na jeszcze ciepłe pyrki po jednym wiórku masła... Mniam!

eewaa55

eewaa55 2008-11-11

Apetycznie wyglada...aż poczułam sie głodna:)))niestety o tej porze już nie jem:)))

cudolik2

cudolik2 2008-11-11

To jest baaardzo pyszne danie-jadlam je;))))Milej nocki!

pianka

pianka 2008-11-11

,mniammmm muszę zrobić:))

madziaj

madziaj 2008-11-11

do tego jeszcze niektórzy lubią polać gzik olejem lnianym.
U mnie (a pochodzę z Poznania) zamiast kwaśnej śmietany leje się mleko lub wodę i ser może być nawet chudy. To takie nasze "postne" jedzenie.

kropka7

kropka7 2008-11-11

Nigdy nie jadłam, ale wygląda zachęcająco....
musze spróbować....
pozdrawiam:))))

iwkaz

iwkaz 2008-11-11

przepraszam,ale nie cierpię tego jedzenia!!!!!!!!!!!!!chociaż jestem rodowitą pyrą!!!!!!!!!!!!)))))))) pozdrawiam

martynw

martynw 2008-11-11

niby nic, a wygląda dobrze.... i apetycznie:):) ... a u nas mówią, że na św. Marcina, najlepsza gęsina...i dzisiaj jadłam gąskę pieczoną przez kochana mamuśkę:):) pozdrawiam:):)

bunia

bunia 2008-11-11

martynaw- nie daruje - skąd u licha bierze się gąskę ?Już zapomniałam jak gęś czy kaczka wygląda , a Ty mi tu z przysłowiami. Ja tam moge gąskę i na co dzień i od święta .

iwkaz - czemu nie cierpisz ? Ja tam tylko urodziłam się przez przypadek w Poznańskim ( a całe życie mieszkam w Szczecinie ) ale akurat Pyry z gzikiem uwielbiam .Zresztą zestawienie smaki ziemniaków i sera bardzo mi odpowiada -ruskie pierogi mogła bym jeść na okrągło.

kropka7

kropka7 2008-11-11

Szukasz gąski.....nie musisz....
u mnie już jest...
jak chcesz to bierz....jest Twoja...:))))

halinag

halinag 2008-11-11

Buniu to jest pycha zrobię sobie takie danie................pozdrawiam

bunia

bunia 2008-11-11

kropka7- ale ona taka ładna, żywa i patrzy na mnie .Ja tam szukam takiej ,, kulinarnej ' , co by na mnie nie łypała spod dzioba .A tą Twoja to bym musiała grzecznie namawiać by się rozebrała z piórek - a co będzie jak nie zechce ? i jeszcze mnie uszczypnie ? ja tam takich drepczących boje się .

misia51

misia51 2008-11-11

***Słodkich snów życzę***
*** DOBRANOC***

granyz

granyz 2008-11-11

ja pochodzę z Kalisza i lubię pyry z gziką,! teraz mieszkam na Śląsku i lubię też kluski z roladą i modrą kapustą.-pozdrawiam Pierwszą garnkową kuchareczkę!

tikej

tikej 2008-11-11

a ja wlasnie skonczylem pierogi ruskie,nie sa to pyry z gzikiem,ale skladniki podobne:)

violciaaa

violciaaa 2008-11-11

prosimy o głosiki PLISSS http://tiny.pl/s2vq

drive99

drive99 2008-11-11

Narobiłaś mi ochoty - poczekam do piątku ;)
Miłej nocy :)

rustka

rustka 2008-11-12

U mnie w Kaliszu mowi sie Pyry z Gziką mnaim mniam ja jeszczelubie dodac do Gziki rzodkieweczki:)

opti7

opti7 2008-11-12

A ja tu zwyklego bialego sera dostac nie umiem!Wszystko to przemial do ciast....

vena7

vena7 2008-11-12

same ciekawe dania...pięknie...miłego dnia

skama07

skama07 2008-11-12

jesteś Wielka:)
to smak mojego dzieciństwa:)
ser robiony w domu ,śmietana zbierana z mleka i szczypiorek prosto z ogrodu:)
a zsiadłe mleko można było jeść łyżką(ciekawe bo jedliśmy je z cukrem)
pozdrawiam ciepło:)

edipta

edipta 2008-11-12

jesteś wspaniała
Przepis wypróbuję
Pozdrawiam i miłego dnia

cudolik2

cudolik2 2008-11-12

Witaj zazdrosnico!Masz mikser?..to sie nie len,tylko szykuj jajka,make cukier,roztopiony tluszcz i....masz to samo co ja.A krople na uspokojenie zostaw sobie,jak Ci sie juz bedzie konczyc ciasto!!!Milego dnia!

bunia

bunia 2008-11-12

skama07- jak mój najstarszy syn był malutki mieszkałam w małej miejscowości pod Warszawą .Sąsiedzi mieli krówkę i dawali mi mleko dla dziecka.Nie było siły ,żeby je zostawić w wąskim naczyniu. Z 1 litra mleka zlewałam 1 szklankę śmietanki. A potem wystarczyło tą śmietankę wlać w butelkę i potrząsać -miałam grudkę masła dla syna.A kwaśną śmietanę to nożem można było kroić.
No powspominałam sobie , a teraz pójdę do kuchni i doleję Mamie do kawy mleczka ( 3,2 % - a co niech wie ,że pije mleko- hi hi hi ).Może sobie krowę kupię czy co ?

cudolik2

cudolik2 2008-11-12

Zaraz wpisze pod zdjeciem!;)))

bunia

bunia 2008-11-12

cudolik2- przepis kochanieńka dawaj .A krople wezmę przed pieczeniem tak na wszelki wypadek co by mi łapki nie latały.

reniuska

reniuska 2008-11-12

***
UŚMIECH WĘDRUJE DALEKO
MĄDROŚĆ JEST POCZĄTKIEM
DOBRA I DOBREM NAJWYŻSZYM***
*** MIŁEGO DNIA****

cudolik2

cudolik2 2008-11-12

Masz juz przepis pod moim cwibaczkiem...Wieczorem,"widze"cwibaczka u Ciebie!!!Milego pieczenia!

bunia

bunia 2008-11-12

cudolik2- wieczorem nie da rady - trzeba zrobić trochę przerwy ze słodkościami po wizycie wnuków .Może w sobotę. Tylko u mnie to pewnie z połowy porcji bo dwie sztuki to za dużo na nas .

cudolik2

cudolik2 2008-11-12

To jest przepis,na jedna blaszke.Ja mialam wiecej bialek,wiec rozlozylam to na dwie.Zapewniam Cie,ze nie jest tego za wiele z jednej blaszki...;))))

ardemi

ardemi 2008-11-12

Pysznosciowe!!!!!!!! Uwielbiam..... Choć rzadko mam okazje je jeść...

the69

the69 2009-02-04

moje dzieciństwo :))))
często wracam do tego dania - proste, syte, pyszne

izolek

izolek 2009-06-03

To też moje dzieciństwo ale teraz też czasami to robię. Pycha!!!

dodaj komentarz

kolejne >