Założyłam forum potrawywigilijne i zaczęłam przerzucać tam zdjęcia potraw które pasują .Ku mojemu zdziwieniu zauważyłam ,że do tej pory nie wstawiłam kapusty z grzybami - no to wstawiam .
A wszystkich zapraszam na forum i potrawami wigilijnymi.
Kapusta z grzybami :
Tradycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .
Czas : 4 dni
Składniki :
3 kg kiszonej kapusty
1 słoik suszonych grzybów( taki 1/2 litra objętości - nie umiem ile to jest na wagę , w każdym razie grzybów ma być dużo )
1 szklanka oliwy słonecznikowej
pieprz mielony
maggi w płynie ( lub warzywne kostki bulionowe cukier ( lub miód )
Potrawę zaczyna się przygotowywać cztery dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować przez 2 godziny.Odcedzić . . Grzyby namoczyć , zalać wodą i ugotować . Odcedzić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ) . Grzyby drobno pokroić , wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 2 godziny . Zostawić w chłodzie do następnego dnia . Znów dusić 2 razy po 2 godziny . Doprawić pieprzem i maggi, miodem ( lub cukrem ) . Przez następne dwa dni do Wigilii podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po ½ godziny.
Z tej kapusty robić pierogi z kapustą i grzybami . A jak zostanie po Świętach to doskonale nadaje się na bigos ( będzie fantastyczny ) , lub łazanki z kapustą .
dodane na fotoforum:
erminia 2008-11-25
bunia,pospieszylas sie ;)))w reklamie robisz? ;)))))a bigosiku bym zjadla :)) ale poczekam na swieta ;)))))))
bunia 2008-11-25
erminia- to zdjęcie z ubiegłego roku , zapałętało mi się .A ,że zaczynam robić rozpiskę menu na Święta i Wigilię to sobie o nim przypomniałam .
mlord 2008-11-25
Apetyt rośnie w miarę jedzenia - zwłaszcza przy cudzym stole.
cudolik2 2008-11-25
Lubie kapuste z grzybami.Jem ja-wlasciwie tylko w czasie Swiat,ale skoro czestujesz w listopadzie...dlaczego nie!
reniuska 2008-11-25
DOBRANOC
gabryni 2008-11-25
Jak swiąteczni...miło...pozdrawiam;)))
bunia 2008-11-25
ewik1- no już tylko miesiąc do Świąt - trzeba robić listę menu , powoli wybierać się na zakupy i stawać do garów . Ja sobie dzielę gotowanie na etapy . Np uszka robię wcześniej i mrożę , tak samo kapustę z grzybami , pierogi , mięso pieczone .Trzeba by już zakisić kapustę ( akurat za 3 tygodnie będzie ukiszona i pachnąca ) i buraki na barszcz .Na razie grzebię w przepisach .W tym roku Wigilię spędzam z Mama w domu tylko we dwie to i menu trzeba do tego dostosować. Zamiast pierogów z kapusta i grzybami zrobię kulebiaczki z francuskiego ciasta i vol-au-vent z grzybami - reszty jeszcze nie ustaliłam .
yvonne7 2008-11-25
no proszę!
a tu już świętami zapachniało ;)))
P.S. Ja dzisiaj kupiłam już daktyle do kutii ;P
greyss 2008-11-25
świetny przepis na kapuchę , bardzo funkcjonalny , można zrobić kilka potraw
dzieki
bunia 2008-11-25
tikej- to nie bigos - to postna kapusta z grzybami , tyle że gotowana z bardzo dużą ilością grzybów suszonych .Jak się ją dusi tak jak bigos przez 3-4 dni , przemrażając ją ( bo kapusta i bigos lubią mrozik ), robi się w kolorze podobna do bigosu. Jest pyszna .Ja specjalnie gotuję cały gar i 3/4 mrożę w porcjach .Mam potem na pierogi , łazanki z kapustą , bazę na bigos na Nowy Rok .Ważne by nie gotować jej godzinę ale systematycznie dusić przez kolejne dni .
danka1 2008-11-25
Dekoracje już świąteczne...
qcharz 2008-11-25
bunia,
widzę, że u Ciebie prawie WIGILIA. ;)))
angel19 2008-11-25
dobranoc
misia51 2008-11-26
pozdrawiam i życzę milutkiej i spokojnej nocki :)))
~*~*~* D O B R A N O C *~*~*~
przyjazn 2008-11-26
Buniu,ale ty zrobiłaś smaka na tą kapustkę:)Ja wczoraj zrobiłam już uszka i pierogi z kapustą i grzybami na wigilję i zamroziłam będę miała trochę mniej do szykowania:))A wigilję robię co roku na 15osób!
duska 2008-11-28
Hmmm... Smakowicie wygląda ;)
PozdRawiam.! :)