Prosty smalec domowy ze skwarkami wg Babcigramolki:
Taki najprostszy smalec . Jak się ma przez przypadek nadmiar słoniny i coś z nią trzeba zrobić .
Czas : 4 godziny
Składniki :3 kg słoniny
1 kg kiełbasy ( zwyczajna, podlaska, śląska – jaka jest )
średnia główka czosnku
majeranek
sól
pieprz mielony
przyprawa typu Vegeta ( Jarzynka )
słoninę i kiełbasę zmielić ( osobno ). Słoninę topić w garnku na małym gazie często mieszając . Gdy stopi się na skwarki dodać zmieloną kiełbasę . Smażyć . Czosnek rozetrzeć z solą na miazgę . Do smalcu dodać czosnek , Pieprz mielony , Vegeta , majeranek . Wymieszać . Spróbować i jeśli trzeba doprawić . przelać do słoiczków lub kamionek .
Można dodać podsmażoną na złoto cebulkę .
Nauczona ostrą dyskusją jaka odbyła się jakis czas temu na innej stronie wyjaśniam >Być może w niektórych rejonach kraju smalcem nazywa się tylko wytopiony tłuszcz - sam , bez dodatków , a smalec ze skwarkami , cebulką i doprawiony nazywa się smalczykiem .U mnie w domu mówi się smalec na sam tłuszcz , a smalec ze skwarkami na taki. Nie będę się upierać kto mówi prawidłowo. Zresztą to chyba nie jest ważne .Ważne by smakowało.
dodane na fotoforum:
halinag 2008-12-09
Buniu a ja mam podobny przepis tylko jeszcze starte jabłko też pycha..........tylko zamiast kiełbasy podgardle lub boczek lub pachwina
elunia50 2008-12-09
Miłego dnia :)) na zime jak znalazł do chlebka
udch95 2008-12-09
o,to ja lubię:))
luna19 2008-12-09
Smalczyk :))
W Grecji na wage złota :))
Na wyspie gdzie byłam w żadnym sklepie nie było smalcu, Grecy nie znają smalcu... Więc razem z koleżanką poprosiłyśmy szefa by z zaprzyjaznionej rzeźni przywiózł nam troche słoniny... Jakie było jego zdziwienie hehehehehe
powiedzial ze od smalcu sie pochorujemy.....
ale wreszcie przywiózł nam i to aż 2 kg słoniny ... o grubosci ok 1- 2 cm :(((
od razu w restauracji zesmażyłyśmy na smalczyk :))))
szefowa i inne kucharki krecily nosem że śmierdzi.... ale nam pachnialo jak cholera... :)))
zostawiłyśmy w chlodziarce do drugiego dnia .... aaaa potem na chlebek .... na szczescie nikt sie nie skusił hihihihihi mialyśmy wszystko dla siebie :)))))
bunia 2008-12-09
Ja z reguły robię smalec ze słoniny mieszanej z boczkiem .Dodaje potem do niego jeszcze usmażoną na złoto cebulkę i utarte jabłko i ze 2 łyżki mleka .Ale czasem zdarza mi się ,że dzieciaki kupują rąbankę .Mięso zużywają , a na słoninę kręcą głową .To znaczy przywożą do mnie z informacją -Ty to z niej coś zrobisz - a potem wypraszają smalec .Żeby nie było ,że jest sama słonina dodaje jakąś kiełbasę - taką zwykłą ,żeby nie podnosić kosztów . Ten smalec choć taki zwykły to wszystkim bardzo smakuje .
soopka 2008-12-09
Boże ....ile to kalorii.....nie każdy może pozwolic na taką rozpustę....pozdrawia,miłego dnia...:)
bunia 2008-12-09
soopka- po pół kromeczki - starczy na dłużej i cholesterolu nie będzie za dużo ( hi hi hi )
ewinek 2008-12-09
do tego świeży chlebuś , kiszony ogórek ...i już jest królewska uczta :))
milutkiego dnia :)
halinag 2008-12-09
Buniu ten smalec jest pycha..przynajmniej się wie co się je
ja mam przepis na tą wersję drugą co podałaś ale ten też sobie zrobię
cudolik2 2008-12-09
Nie wazne..jak zwal,tak zwal,ale ma byc pycha!,ten jest-bez watpienia;)Milego dnia!
bosia 2008-12-09
Taki smalczyk to uwielbiam :)
Miłego dnia-pozdrawiam :)
skama07 2008-12-09
dobra kobieto dziękuje za chlebek:)
dla mnie bez dodatków proszę,sam w sobie ma cudowny smak:)
pinecha 2008-12-10
zawsze jak jestem w zakopcu, :-) to każe sobie taką wielgachną kromkę ze smalczykiem podać :-):-):-)
elisela 2008-12-10
baaardzo lubie , tez robie z boczkiem i ogoras kiszony do tego, ale...nie mozna przestac jesc!;))))
anunia 2008-12-11
ten przepis to strzał w dziesiątkę,można też dodać ogórka ale konserwowego lub jabłko starte ,albo to albo to
mioooodzio:))
ewa52 2008-12-11
u mnie w kazdych polskich dekikatesach mozna kupic taki smalec,ale ja robie sama,szczegolnie teraz kiedy zimno;tez dodaje jablko,czosnek ,ziola i na koniec oddzielnie zeszklona szlotke;pozdrawiam
duszka1 2008-12-11
pyszny smalec,a z czym to juz wlasna inwencja(ja lubię z wątróbka drobiową i cebulką:)pozdrawiam wieczorową porą:)
reni1 2009-01-13
Pyszny ja dziś zmodyfikowałam troszkę bo dodałam podgardla mielonego troszkę boczku,mielonej łopatki ,tartych jabłek..kminku...będzie pyszne smarowidło do chleba na mroźne dni;)))