Razowe pierogi z mięsem z gotowanej kaczki :
Pierogi z mąki razowej są bardzo kruche .Ja używam do ich robienia mięsa które pozostaje z ugotowania rosołu z kaczki .
Czas : 30 minut
Składniki :
¾ szklanki mąki razowej żytniej
¾ szklanki mąki pszennej ( zwykłej- poznańska, wrocławska lub inna w tym typie )
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
24 pełne łyżeczki zmielonego gotowanego mięsa kaczki ( obranego ze skrzydeł, szyjki, kręgosłupa kaczki użytej na rosół – ja na tą porcję wzięłam mięso z ½ kaczki wagi ok. 2,7 kg , po wyluzowaniu piersi i udek i odkrojeniu tłuszczy )
1 cebula
2 łyżki tłuszczu zebranego z rosołu z kaczki
majeranek
sól
pieprz mielony
olej do głębokiego smażenia
Na tłuszczu z kaczki usmażyć na złoto drobno pokrojoną cebule .Dodać do niej zmielone mięso i chwilę smażyć .Doprawić majerankiem, solą , pieprzem .
Wymieszać obie mąki .( ja używam mieszanych mąk bo sama razowa źle się zlepia ).Dodać szczyptę soli i 2 łyżki oleju .Zaparzyć mąkę wrzącą wodą .Wyrobić ciasto. Podzielić je na 12 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na okrągły placuszek. Nałożyć po 2 łyżeczki farszu. Zlepiać pierogi. Układać na wysypanej mąką tacce. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Na gorący kłaść pierogi. Smażyć po 2 minuty z każdej strony.
Ja podaje te pierogi z sosem od pieczenia kaczki i kapustą czerwoną z żurawiną , lub inną surówką .
Można oczywiście podać pierożki okraszone tak jak każde inne , ale warto odłożyć sobie trochę sosu od pieczenia kaczki i użyć go potem do polania takich pierożków .To samo dotyczy kapusty czerwonej. Jak już ją gotujemy warto odłożyć trochę i mieć na takie okazje lub do zrobienia np. kulebiaka w cieście francuskim z czerwoną kapustą . Oszczędza się dużo czasu.
dodane na fotoforum:
erminia 2008-12-09
myslalam,ze mam mistrza w pierogach ale razowych w zyciu nie robilam i nie jadlam !!!!! smacznego:)))
bosia 2008-12-09
Witam...ale można u Ciebie się najeść :)
Same pyszności-smaczne na pewno :)
cudolik2 2008-12-09
No wiesz co?,o takie rzeczy,jak razowe pierogi,to nawet nie podejrzewalam Cie!Ja nawet o takich nie slyszalam!,a Ty tu kladziesz takie piekne.Ciekawe jak smakuja takie pierogi(no farsz,to wiadomo,ale to ciasto?);)))Piekne zdjecie.Milego dnia!
szalona 2008-12-09
Musi być pysze:)pozdrawiam
iwoski 2008-12-09
Ciekawie wyglądają, a na pewno jeszcze lepiej smakują. Pozdrawiam serdecznie i miłego dzionka życzę. :)
udch95 2008-12-09
Czegoś takiego jeszcze nie jadłam:))) Wygląda apetycznie:)
bunia 2008-12-09
renia739- dla dwóch i jeszcze zostanie.Gotuje dla Mamy i dla siebie.
barossa- każdy przecież coś co dzień je .Tyle ,że ja lubię gotować co dzień coś nowego ( no bez przesady - ulubione pierogi ruskie i parę innych rzeczy gotuję raz , dwa razy w miesiącu ).A inne potrawy- no cóż powtórzą się za rok , dwa lata . No chyba ,że dzieciaki na coś będą mieć ochotę .
czeko28 2008-12-09
KSIĘŻYC ZIEWA ♥ GWIAZDKA MRUGA
♥ I ZAPADA NOCKA DŁUGA ♥ ALE ZANIM ZAMKNIESZ OCZY
•. ŻYCZĘ TOBIE DOBREJ NOCY
*``♥´´* *``♥´´**``♥ *``♥´´**``♥´´*
reniuska 2008-12-09
..Miłego.........
........Wieczoru.........
.................Życzę........
Pozdrawiam cieplutko DOBRANOC
dream2 2008-12-09
Bunia wszystko oki smacznie jest napewno ale niezdrowo:-)))))))
Pozdrawiam Kamil
ciarkaa 2008-12-09
no nigdy nie jadlam razowych pierogow ale czas chyba kiedys sprobowac zwlaszcza ze te tak apetycznie wygladaja:)
a jaki inny farsz do takich razowych pierogow by mi pani polecila?
pozdrawiam:)
bunia 2008-12-10
ciarkaa- ja za często ich nie robiłam- robiłam kilka razy właśnie z mięsem z kaczki, robiłam z serem na słodko ( z rodzynkami ), i z farszem ruskim .
Farsz do tych pierogów musi mieć zdecydowany smak ,bo samo ciasto jest charakterystyczne i może przytłumić smak farszu
.W tym roku chcę spróbować zrobić kilka sztuk takich smażonych razowych z kapustą z grzybami.
Jedno co wiem to farsz do razowych przepisów musi być raczej suchy bo ciasto bardzo łatwo pęka , czyli kapustę trzeba by dobrze odsączyć .
Myślę też ,że dobre mogą być z farszem rybnym doprawionym gałką muszkatołową .( może te też spróbuję zrobić na święta -przepisy na nie niestety chyba dopiero po świętach - chyba żebym farsz przygotowała wcześniej , zrobiła na próbę po kilka , farsz zamroziła , i na święta robiła na świeżo - nie mroziłam nigdy razowych, nie wiem jak się zachowują po zamrożeniu )
ciarkaa 2008-12-10
tez wlasnie myslalam zeby na swieta moze zrobic razowe z kapusta i grzybami nieco inaczej niz zwykle:)
tez bede pewnie musiala sprobowac wczesniej:)
dziekuje bardzo za rady:) napewno mi sie przydadza:)
pozdrawiam:)
bunia 2008-12-10
ciarkaa- może by spróbować robić razowe normalnie wałkowane z jajkiem , bo ja zawsze z lenistwa robię ciasto parzone - a ono jest bardzo kruche . Musze spróbować , do kapusty to musi być ciasto które nie popęka na bank.