Tatar 2 :
Tatar to jedno z moich ulubionych dań. Często gości na moim stole .Dziś znów mam go na kolację .
Czas : 30 minut
Składniki :
20 dag polędwicy wołowej ( lub chudego mięsa z rostbefu )
4 łyżki oliwy
maggi w płynie
sól
pieprz mielony
1 cebula
2 korniszony
2 żółtka
Mięso skrobać nożem na miazgę ( mniej cierpliwi mogą zmielić ). Wymieszać z oliwą .Doprawić maggi , solą i pieprzem . Podawać z drobno usiekaną cebulka i korniszonami.
Można tez podawać dodatkowo kapary, anchois , marynowane pieczarki, marynowaną paprykę .
dodane na fotoforum:
malybok 2008-12-12
ja daję żółtka do środka dlatego,bo tatar robię wczesniej a żółtka by zeschły, albo przed samym podaniem na stół. twój tatar wygląda wspaniałe ! :)))
bunia 2008-12-12
malybok- jak robiłam na więcej osób to też najpierw doprawiałam mięso , kroiłam sobie cebulkę i korniszony , mięso polewałam lekko olejem po wierzchu ,żeby nie było dostępu powietrza i przykrywałam szczelnie folią .Żółtka oddzielałam od białek i delikatnie wkładałam do szerokiego pojemnika i też polewałam olejem i zakrywałam szczelnie folią .Dopiero kilka minut przed podaniem formowałam porcje , dekorowałam i łyżką nakładałam żółtka .Teraz to robię i na stół ., 5 minut i po kolacji. Ale tak to jest jak się szykuje na 2 osoby - można się bawić .
halinac 2008-12-12
Super!!!!!!!!!
Dzień się kończy,noc zapada.
Wieczorku radosnego,odpoczynku miłego.
A gdy mrok nastanie,
Twój sen niech się bajką stanie.
rumpel 2008-12-12
...ale do prawdziwego tatara potrzebna konina..
bunia 2008-12-12
rumpel- święta racja - kiedyś była w Szczecinie konina do kupienia .Pamiętam suchą kiełbasę z koniny .Teraz można pomarzyć . Wychodzi na to ,że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma . Może jeszcze kiedyś mi się polędwica końska trafi .
udch95 2008-12-12
Uwielbiam,pochłaniam to wszystko:))
madziks 2008-12-12
ależ prosze....hihihi... milutkiej nocki...ale smakowicie;)))pozdrawiam cieplutko
graz5 2008-12-12
Już nie pamiętam kiedy jadłam tatara...... Zawsze mi smakował!
Pozdrowienia :))
bunia 2008-12-12
Wszystkim którzy jeszcze nie wiedza - luna19 stworzyła forum kulinarne na którym są przepisy wstawione przez Garnkowiczów - podzielone na kategorie ( zupy, przystawki, II dania itp - zaglądajcie tam .Zapraszam .Tu jest link
http://garkulinar.jun.pl/index.php
bunia 2008-12-12
brygida- hi hi hi dwujajeczny - zgadza się ,bez podtekstów oczywiście - chodzi o kurze jaja .
bunia 2008-12-12
kasiaaa- masz racje - sąsiadka ma rodzinkę na wsi i czasem przywozi jajka , większość to ma po dwa żółtka .To od takich kurek co grzebią na podwórku.
martynw 2008-12-12
o.. inwalida:):) wygląda bardzo apetycznie:):) pozdrawiam:):)
bunia 2008-12-12
elisela- nie ma domowej metody upewnienia się ,ze nie są skażone salmonellą .Jak się gotuje czy używa do wypieków to w temperaturze salmonella ginie. Do tatara i majonezu - ryzyko .Wstyd się przyznać nie myślę o ryzyku .Za bardzo lubię tatara .Wiem tylko ,że bardziej podatne na salmonelle są kacze jajka.
edytka 2008-12-12
mniam ... jestem mięsożerna bardzo , dlatego to moje ulubione jedzonko .... natomiast słodycze mogą dla nie istnieć (dziwne-kiedyś jadłam nałogowo) .....
giani 2008-12-12
Na pewno smaczny...
Dobranoc***
danka1 2008-12-12
Witam wieczorowo.
Śpij i śnij kolorowe sny...Dobranoc.
bunia 2008-12-12
yolly76- to już pewnie skrzywienie - za dużo tych zdjęć na garnku żeby wszystkie obejrzeć. Od czasu do czasu przeglądam .Rzeczywiście reaguję w większości na gotowanie, zwiedzanie ciekawych miejsc, piękne zwierzaczki .
lama11 2008-12-13
Buniuuu juz jestem głodna...jak tylko weszłam na garnek to tylko ten tatarek widzę..pozdrawiam..;-)))
b0zenka 2008-12-13
Każdy poranek daje nam szanse ,by wieczorem powiedzieć .
MIAŁAM DOBRY DZIEŃ.
Więc wstawać śpiochy ,kawka czeka i zaczynajmy ten dzień.
MIŁEGO DNIA.
emmi1 2008-12-13
Tak buszuję po Twoim albumie i nie byłabym sobą, jak bym oprócz wspaniałęgo talentu kulinarnego i daru upiększania potraw, nie zauważyła przepięknej oprawy ceramicznej :) Przepiękna :D
W ogóle potrawy są perfekcyjne :)
bunia 2008-12-13
emmi1- dzięki za łaskawe słowa. Cieszę się ,że podoba Ci się ceramika .Prawda jest taka ,że zaczyna się robić z lekka monotonnie .Z powodów lokalowych ( hi hi hi - po prostu kuchnia jest wielkości klatki dla chomika , a pokój nie wiele większy )- musiałam oddać większość szkła przy przeprowadzce .I używam w kółko to samo .No ale nic na to nie poradzę nic więcej nie wcisnę w swoje szafki. Musi być jak jest.
cudolik2 2008-12-13
Tatara,lubie bardzo,ale nie mam"pewnego"dojscia do miesa,i raczej wole obejsc sie smakiem,niz ryzykowac jakies"robaczki"w brzuszku..;)))))
carmen 2008-12-13
widzę u Ciebie jeszcze lepsze pyszności :) mniam uwielbiam tatarek :) milutkiej soboty życzę...:)
allll 2009-01-12
fajny tatarek na kolację. Maleńka rada: cebulkę dodajemy na chwilkę przed podaniem. Mięso od cebuli szybko ciemnieje i wygląda potem nieapetycznie:( Ale Twój widać, że dopiero zrobiony. Smakowity.
Pozdrawiam cieplutko:))))
akl540 2014-04-27
Dlaczego ciemnieje wewnątrz? Jest wymieszany z solą, maggi, oliwą i pieprzem... bez cebuli a mimo to wewnątrz robi się ciemny i nieapetyczny. Czy jedynym sposobem jest serwowanie go po ciemku?:)
bunia 2014-04-27
Nigdy mi tatar nie ciemnieje. Siekam ( mielę ) mięso i natychmiast mieszam z olejem . Potem zawijam szczelnie w folię spożywczą tak by wewnątrz nie było powietrza bo to po prostu utlenianie sie krwi w mięsie powoduje że ciemnieje . Potem resztę robię bezpośrednio przed podaniem.
akl540 2014-04-27
Dzięki za odpowiedź:) Robię dokładnie tak samo. Również zawijam w folię. Myślałem, że może ciemnieje od maggi lub od żółtka.