Sos cebulowo-śliwkowy :
Szybki sos np. do kotletów mielonych .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 cebula
8 suszonych śliwek bezpestkowych ( kalifornijskie lub wędzone )
1 szklanka bulionu ( może być z kostki bulionowej – ja biorę cielęcy , ale może być
drobiowy )
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
1 łyżka utartego suchego piernika ( lub razowego chleba )
pieprz mielony
sos sojowy
1 łyżka oleju ( słonecznikowy )
1 łyżka masła
Cebulę pokroić w piórka , a śliwki w paseczki . W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę . Dodać śliwki i bulion . Dusić na małym gazie 25 minut. Dodać śmietankę i piernik ( lub chleb ).Dusić 5 minut aż piernik ( lub chleb się rozgotują , a sos zagęści ). Doprawić sosem sojowym i pieprzem .
dodane na fotoforum:
ellah 2009-01-05
Lubie smak sliwek w sosie. Podobno polskie suszone śliwki są najlepsze - sa podwedzane i pachna dymem. A kalifornijskie zwyczajnnie - suszone, słodkie, mięsiste i mało pachnące.
dorato 2009-01-05
no proszę u mnie goloneczka a tu też same pyszności..
śliczny kwiatuszek...pozdrawiam
yanisia 2009-01-05
Miłego wieczorku i pozdrowień moc:):)
A tak bardzo sie przydały przepisy,mimo że zna się wiele ale zawsze jakieś udoskonalenia nadają inny smak,inne przyprawy.
Człowiek przecież uczy się całe życie:):) a i dziękuję za zaproszenie na forum:)
Pozdro:):)
tezera 2009-01-05
napewno jest bardzo dobry
ja ze śliwkami zrobiłam bigos-wyszedł bardzo smaczny,
pozdrawiam:(
siestala 2009-01-05
smakowicie wyglada!:) nie wiem, czy powinnam, ale, moglabys ( kiedys) podac przepis na piernik? nie mam dobrego. Pozdrawiam Cie cieplo.
b0zenka 2009-01-05
Biały słoneczny dzionek chyli sie ku wieczorkowi,a zatem
przyjemnego ...DOBRANOC...