Ciasto francuskie z gotowanym kurczakiem :
Szybkie zapiekanki z gotowego francuskiego ciasta – doskonałe na wykorzystanie kurczaka na którym gotowało się zupę.
Czas : 40 minut
Składniki :
1 gotowe mrożone ciasto francuskie
1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , chrząstek i kości )
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
1 jajko
1 łyżki utartego na tarce sera Chedar
Na oleju podsmażyć na rumiano drobno usiekaną cebulę .Dołożyć pokrojone drobno gotowane mięso z kurczaka .Chwilę smażyć . Dodać białko z jajka i smażyć aż się zetnie .Osolić i popieprzyć. Ostudzić .
Ciasto przekroić na 8 części .Na 4 części nałożyć farsz .Przykryć 4 pozostałymi kawałkami ciasta ozdobnie ponacinanymi radełkiem do ciasta ( lub paseczkami ciasta ułożonymi w kratkę ).Skleić brzegi. Posmarować żółtkiem .
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia i piec 15-20 minut aż będą złote .
Podziękowania dla luny19 za pomoc w zdobyciu radełka .Wygląda ono tak .
https://garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=257
Jeszcze tylko muszę się wprawić w używaniu radełka bo ozdoby luny19 wychodzą zdecydowanie ładniejsze .Ale jak poćwiczę to za 100-ym razem pewnie wyjdą jak trzeba ..
dodane na fotoforum:
dyrek 2009-02-15
Moim zdaniem ciasto francuskie oraz żółty ser nie można zaliczyć do zdrowej kuchni, natomiast nie wątpię, że jest to super smaczne ;))) Pozdrawiam w niedzielny wieczór
aniakar 2009-02-15
Pięknie to wygląda....skorzystam z tego przepisu...Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru i nocki D*O*B*R*A*N*O*C
luna19 2009-02-15
no proszę .... krateczka jak sie patrzy,, trzeba tylko rozciągać troszke bardziej .. a ja opowiem jak to ja robilam
pierwszym ciastem ktore przykrywalam byl sernik... cala blacha..
hahahah zgniatalam i ciełam chyba ze 4 razy a potem wołałam do córki po pomoc w położeniu bo ni groma nie mogłam sobie poradzić :))))
a teraz smiga mi krateczka w rekach i moge położyć na każdy placek za pierwszym razem :))))
bunia 2009-02-15
Tak mi się wydawało ,ze zrobiłam błąd nie rozciągając - samo z siebie za wiele się nie rozchyla .W razie czego będę ,, molestować "pomysłodawczynię ( hi hi hi ) o dalsze instrukcje.
luna19 2009-02-15
kilka razy i wyjdzie jak trzeba..potrzeba praktyki ..rozciągać a potem przycinać niepotrzebne ciasto
seteccy 2009-02-15
Wygląda przepysznie:)
isia222 2009-02-15
buniu jesteś pełna pomysłów!!! pozdrawiam i życzę miłego wieczoru i spokojnej nocki
malybok 2009-02-15
Przez około tydzień komputer był zajęty przez kuzyna 13 letniego ,a bardzo brakowało mi Twoich,Buniu ,rad ... dobrej nocy życzę:)))
cudolik2 2009-02-15
To napewno jest smaczne:))))Witaj po przerwie!Milo wrocic do"garnka":))))Milej nocy.
efkakra 2009-02-16
Noc późna... patrzę... i.... nie powiem więcej...
jeść mi się to chce!
Pozdrawiam cieplutko!
przyjazn 2009-02-16
BUNIA powróciła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Huraaaaa!!!!!!!!!
danka10 2009-02-16
....dobrego nowego tygodnia Ci życzę....:))))))
b0zenka 2009-02-16
Witaj,
******
zapraszaszam na kawusie.Prosze tylko przynieś ze sobą ,,humorek,,bo tego mi dziś brakuje.
A po kawce z dobrym humorkiem życzę.
...........MIŁEGO DNIA...........
menrin 2009-02-16
Witam (¨`•.•´¨)
`•.¸(¨`•.•´¨) pozdrawiam
(¨`•.•´¨)¸.•´ i buziaki
`•.¸.•´ zostawiam
Ty Buniu to dopiero pichcisz pyszności :) aż jęzorek ucieka ;)
dziękuję za odwiedzinki :*
graziac 2009-02-16
Takich zapiekanek to jeszcze nie jadłam. Trzeba spróbować. Pozdrawiam serdecznie.